El patrimoni immaterial

0
549

Hi havia una època en què l’arribada d’un vaixell carregat de sal al port de l’Escala -quan les barques estaven avarades a la Platja- era tot un esdeveniment. Pels carrers del poble es començava a cridar: “La sal, la sal, ha arribat la sal.” I tot eren corredisses per ajudar a descarregar els sacs i transportar-los fins als saladors del poble. Tot plegat volia dir que arribaven unes setmanes de feina i, per tant, de guanyar alguns diners extres.
Des de l’any 1997 que a l’Escala, el tercer dissabte del mes de setembre se celebra la Festa de la Sal un esdeveniment que rememora els orígens saladors i pescadors del poble d’una manera lúdica i participativa. Ara, aquest singular esdeveniment, que implica molta gent del poble, acaba de ser inscrit en el catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. L’acte de lliurament de l’acreditació, celebrat dissabte passat, reconeix l’esforç del municipi en la recuperació i difusió del patrimoni i pot ser un primer pas perquè, en el futur, es pugui incloure dins la llista del Patrimoni Cultural Immaterial que aprova la Unesco.

ACTE INSTITUCIONAL. El Museu de l’Anxova i de la Sal va ser, dissabte passat, l’escenari escollit per celebrar l’acte institucional de lliurament de la distinció, que va anar a càrrec del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma, del document que acredita aquesta inscripció que va ser rebut per l’alcalde en funcions, Víctor Puga, i per la directora del Museu, Lurdes Boix. Així mateix, es va presentar un nou número de la revista El Fil de la Memòria, dedicat especialment a la festa.
En el seu parlament de benvinguda, Víctor Puga, va remarcar que “aquest és un reconeixement important a la nostra història i a una festa que recrea el que era la vida quotidiana a l’antic port de l’Escala, la qual té un important impacte turístic i econòmic.” Joan Pluma va reconèixer que “assumir el repte de mantenir viva aquesta festa és conservar les arrels del vostre poble.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li