Aquesta primera fase consta de 1.117 places gratuïtes distribuïdes en vuit pà rquings. El pla preveu una senyalització està tica que s’incorporarà a les aplicacions mòbils de mapes
L’aparcament de l’avinguda Vilallonga de Figueres, situat a l’antic camp de futbol del Far, forma part de la primera fase del Pla d’aparcaments de proximitat de l’Ajuntament. Amb l’obertura d’aquest pà rquing abans de l’estiu del 2019, es donarà per tancada aquesta primera etapa, que consta de vuit zones amb 1.117 places d’estacionament que estan entre 5 i 10 minuts a peu del centre i dels museus de la ciutat.
El Pla d’aparcaments de proximitat té la finalitat de millorar l’oferta d’estacionament gratuït a Figueres i disminuir la pressió del trà nsit al centre de la ciutat. La primera fase pretén duplicar el nombre de places respecte a les que actualment estan en servei. Els vuits pà rquings gratuïts del pla són: el dels Fossos, el del Parc de les Aigües, el del Turó Baix, el del carrer Migdia, el de la carretera de Llançà (recentment s’ha rehabilitat), el dels terrenys de la fà brica de talc (a tocar de la Rambla Nova), el de l’antiga presó del carrer Sant Pau, i el de l’avinguda Vilallonga [vegeu el quadre]. Amb les 1.117 places gratuïtes, Figueres disposarà d’unes 11.500 places. D’aquestes, 7.500, aproximadament, corresponen a la zona blanca d’ús gratuït, 1.344 corresponen a les zones blava (582) i verda (762), i les 1.600 restants es distribueixen entre els nou pà rquings privats.
L’Ajuntament de Figueres ja està treballant amb una segona fase del pla amb un procés de recerca de nous terrenys o solars a prop del centre que puguin ser habilitats com a aparcament. Aquesta tasca també compta amb la col·laboració d’altres grups municipals, com el del Partit Popular (PP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).
Una de les possibles à rees d’aparcament gratuït de la segona fase és la de l’estació de tren convencional, propietat d’Adif. L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, preveu reunir-se després de les vacances de Nadal amb els responsables de l’empresa a Catalunya, per negociar una forma de cessió amb la finalitat de poder convertir l’espai en zona blanca d’aparcament. Jordi Masquef posa sobre la taula una possible compensació a través de l’IBI o altres fórmules que siguin avantatjoses per ambdues parts.
Aquest espai d’estacionament està tancat des del 2015, quan el grup Mifas va renunciar a explotar-ho perquè econòmicament no podia assumir-ho. L’aparcament de l’estació pot encabir 150 vehicles i es preveu que sigui gratuït. Amb l’explotació d’aquest espai per part de l’Ajuntament de Figueres, quedaria minimitzat el problema del dèficit d’aparcament a l’accés est de la ciutat. Se suposa que l’ús majoritari de l’estacionament el farien els figuerencs, ja que pel seu emplaçament seria menys atractiu pels visitants.
PLA DE SENYALITZACIÓ. El pla d’aparcaments també preveu un pla de senyalització amb la finalitat d’acompanyar els residents o els visitants cap a les zones d’estacionament, i aixà evitar els col·lapses al centre.
Aquesta senyalització es basarà en panells està tics amb una imatge grà fica unificada que, entre altres informacions, indicarà en cada pà rquing la distà ncia a peu que hi ha fins al centre i fins als museus. A banda, també s’incorporarà la presència d’aquests espais d’estacionament a les principals aplicacions mòbils de mapes per ajudar els visitants a localitzar-los de manera rà pida i prà ctica.
APARCAMENT DE L’ANTIC CAMP DE FUTBOL DEL FAR. L’aparcament mĂ©s gran de la primera fase del pla d’estacionaments Ă©s el de l’avinguda Vilallonga, que tindrĂ una capacitat de 330 places dintre d’un terreny de 10.000 metres quadrats.
L’Ajuntament pagarĂ un lloguer de 47.813 euros l’any a la FundaciĂł Asil Vilallonga mitjançant un contracte de 10 anys de durada amb una clĂ usula de rescissiĂł de contracte que recull la possibilitat de finalitzar-lo amb dos mesos de preavĂs, pagant la totalitat de la renda que li pertocaria durant l’any natural en què es rescindeixi el contracte.
El contracte d’arrendament també preveu l’opció de compra a partir del cinquè any, en què l’Ajuntament de Figueres podrà decidir si vol optar-hi o no. En el cas que aixà sigui, la totalitat de les mensualitats en concepte de lloguer es destinaran a la compra dels terrenys.

L’Ajuntament de Figueres per adaptar els terrenys i convertir-los en un aparcament gratuït, haurà de fer una inversió de 93.531 euros destinada a l’arranjament del solar amb sauló, la col·locació de punts de llums a tota l’à rea i la senyalització tant vertical com horitzontal.
Respecte al pagament o no de l’aparcament, l’alcalde, Jordi Masquef, proposa que el primer any sigui gratuït i, a partir del segon any que els residents no hagin de pagar, però aplicar una tarifa plana de 2 euros al dia per als visitants. De tota manera, és una proposta que s’ha d’acabar de perfilar i que segurament tindrà en compte també la distinció entre la temporada alta i la baixa.
PLA DE MOBILITAT A LA CIIUTAT. L’Ajuntament de Figueres, amb l’objectiu de millorar la mobilitat a la ciutat, ha començat a treballar sobre tres zones afectades pel trà nsit: es tracta del carrer Vilafant, la plaça de l’Escorxador i la zona de Sant Roc. L’alcalde i el seu equip de govern s’han reunit amb els veïns de les zones afectades per tal d’elaborar, de manera consensuada, un pla de mesures pal·liatives per millorar la mobilitat.
Leave a Reply