El nou repte dels 4 Refugis, a l’horitzó

0
1174

Tres corredors empordanesos van intentar la gesta, però la calor i el mal estat del camí ho van impedir


La Ruta dels 4 Refugis de la Tramuntana es va crear ara fa cinc anys per commemorar el cinquantè aniversari del Centre Excursionista Empordanès (CEE). Es tracta d’un recorregut exigent, que neix a Roses i Albanyà, que consta de 121 quilòmetres de distància i uns desnivells que, si més no, generen un cert respecte: 5.379 metres de pujada i 5.204 metres de baixada. Aquesta carta de presentació ja deixa entreveure la duresa de l’itinerari, pensat per fer a ritme senderista, però la sensació de fatiga encara s’incrementa més quan es concep la ruta corrent, tal com van fer els empordanesos Juan Deigo Martín, de Roses; Simó Coll, de Vilajuïga, i Rubén Cruz, de Torroella de Montgrí. Tots ells el 31 de juliol van emprendre el camí des de l’avinguda de Rhode de Roses per tal de completar la distància de la Ruta dels 4 Refugis –i el seu desnivell– en 24 hores, sense parades i amb el suport d’Enduro Salines i Empordàlia

No obstant això, un cúmul de factors desfavorables van impedir la gesta dels corredors, molt habituats en curses ultra llargues, malgrat que ja hi ha nova data a l’horitzó: l’11 de setembre. «La natura, aquests dies de pandèmia i a causa del poc trànsit d’excursionistes, ha acabat desdibuixant bona part dels camins de la ruta, i en molts trams els corriols fins i tot han acabat desapareixent engolits per les romegueres i altres plantes. Això ens alentia el pas de manera brutal», detalla en Rubén, abans de subratllar que les condicions meteorològiques també van acabar dictant sentència: «La xafogor de la nit va restar molta moral, un hàndicap molt important en una fita com la que volíem aconseguir, i finalment els 36 graus de les dotze del migdia va ser un argument prou consistent per entendre que aquell no era el dia, que no tocava».

Per la seva banda, en Juan Diego, que també destaca la situació «caòtica» que van viure a causa del mal estat del camí i la calor, reconeix que ja estan ideant el repte per d’aquí a un mes: «Ens estem preparant per l’11 de setembre, una segona aventura que serà més afinada. De fet, la idea és netejar el camí i, si això no és possible faríem alguna variant. Però l’objectiu és aquest: fer la Ruta dels 4 Refugis non-stop en 24 hores o menys. El projecte està agafant molta forma i, a més, ara tenim més marge de preparació».

LES ETAPES. La ruta, que uneix les edificacions del coll de Banyuls, el forn de Calç de Requesens, les Salines i Bassegoda, consta de quatre etapes: la primera, surt de Roses per arribar al coll de Banyuls, on hi ha el primer refugi; la segona uneix aquest indret amb el refugi del Forn de Calç, a Recasens; la tercera arriba des d’aquí fins a les Salines, a Maçanet de Cabrenys, i finalment l’última etapa ja arriba a Bassegoda, al terme d’Albanyà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li