El nou pla director revisarà la construcció de 10.348 habitatges al litoral empordanès

0
1355

Mentre es tramita el pla, la Comissió territorial d’Urbanisme ha ampliat la moratòria que suspèn les llicències d’obra nova


 

El nou Pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles en l’àmbit del litoral gironí proposarà la desclassificació, reducció o reordenació de 72 sectors de vuit municipis alt-empordanesos. Són majoritàriament sòls residencials o mixtos (tot i que també n’hi ha algun destinat a l’activitat econòmica) que ocupen un total de 494,4 hectàrees i que tenien capacitat per acollir 10.348 habitatges de nova construcció.

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar dimecres l’avanç del planejament, que vol analitzar els àmbits dels municipis costaners on encara es podria construir però que no s’han arribat a desenvolupar i, si cal, proposar l’estratègia més adequada als ajuntaments. «Ajudarem els ajuntaments a desenvolupar correctament uns sòls que, en molts casos, porten dècades classificats però no han arribat a tirar endavant», explica el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra.

TRES ACTUACIONS. El pla director planteja tres tipus d’actuacions, en funció dels tipus de sòl. En primer lloc, revisarà 165 sectors urbanitzables de tota la demarcació (72 de l’Alt Empordà), que sumen 1.543 hectàrees (494,4 a l’Alt Empordà). Aquesta actuació afectarà tots els municipis del litoral de la comarca excepte Castelló d’Empúries, que és l’únic que té un POUM adaptat al Pla territorial parcial de les comarques gironines. «Et pots trobar, per exemple, polígons industrials pendents de fer des de fa 30 anys, o sòls on hi havia previstes urbanitzacions des dels anys 70…», expliquen fonts d’Urbanisme, que matisen que «hem de mirar si ens interessa o no, i després ja decidirem».

En segon lloc, es revisaran els sòls urbanitzables i els sòls urbans no desenvolupats (que no tenen ni carrers) que estan situats a primera línia de mar de tots els municipis, tant si tenen el planejament antic com si el tenen nou. I en tercer lloc, es revisarà la normativa d’edificació de sòls urbans consolidats per millorar l’adaptació paisatgística de les construccions. És a dir, que en carrers ja construïts però que encara no tenen habitatges, es definiran els criteris que hauran de regir les cases noves.

SEGONA MORATÒRIA. El que ha aprovat Urbanisme és l’avanç del PDU, que defineix els sectors a revisar i sota quins criteris, sense matisar cap detall. Ara el document se sotmetrà a informació pública i a consulta dels ajuntaments durant un mes, i s’iniciarà el procediment d’avaluació ambiental. Després la Comissió Territorial d’Urbanisme l’haurà d’aprovar inicialment, i es tornarà a sotmetre a exposició pública abans de l’aprovació definitiva.

Mentre dura tot aquest procés, però, els ajuntaments haurien tingut llibertat per continuar construint en sòls afectats. I per evitar-ho, el 17 de gener Urbanisme va aprovar una primera moratòria que suspenia durant un any les tramitacions de nous instruments de planejament i de gestió, així com la concessió de llicències d’obra nova. Aquesta primera moratòria abastava tots els sòls urbans i urbanitzables sense edificar de la franja de 500 metres de primera línia de mar, i terrenys amb pendents superiors al 20%. En total, 30 sectors de sis municipis de la comarca.

I coincidint amb l’aprovació de l’avanç del PDU, la setmana passada també es va aprovar una extensió d’aquesta moratòria. S’hi han afegit vuit parcel·les de primera línia de mar que no s’havien localitzat en la primera moratòria («són terrenys que no estan en pendent però que creiem que igualment es podrien veure molt, i millor parar-los», diuen fonts del Departament), i també alguns dels sectors regits per planejaments antics.

Una decisió que ha provocat el rebuig dels ajuntaments afectats, que denuncien manca d’informació i de diàleg. L’alcalde del Port de la Selva, per exemple, lamenta que l’ampliació de la moratòria afecta pràcticament tots els sectors del municipi pendents de desenvolupar, i que això tindrà conseqüències molt importants per a l’economia local.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li