El nou pavelló ja té rostre

0
863

‘En els meandres’, el projecte de l’arquitecte Joan Forgas i l’enginyer Eduard Bou, ha de ser una realitat d’aquí a dos anys


El futur pavelló poliesportiu de Figueres ja coneix la seva fesomia. La setmana passada l’Ajuntament va donar a conèixer el projecte En els meandres, obra de l’arquitecte Joan Forgas i de l’enginyer industrial Eduard Bou, que és el treball que ha resultat vencedor del concurs d’idees que es va convocar el novembre amb un total de setze propostes presentades.

Després de setmanes de deliberacions, el tribunal del concurs, format per arquitectes, tècnics municipals i representants polítics i del departament d’Esports de la Generalitat, finalment ha escollit un projecte que té un valor estimat de 375.876 euros. “Figueres tindrà un pavelló funcional, modern i sostenible, l’equipament esportiu més important dels últims 25 anys a la ciutat.Els criteris que han guiat la selecció del jurat han estat la satisfacció del programa funcional, la qualitat arquitectònica i de relació amb l’entorn i els requeriments constructius i ambientals.D’aquest projecte també s’havalorat la sociabilitat dels espais interiors i exteriors, amb especial atenció a l’aprofitament de les superfícies, i la llum natural”, explica l’alcaldessa, Marta Felip.

VALORACIÓ DELS CLUBS. Demà, la mateixa Felip i el regidor d’Esports, Jordi Masquef, es reuniran amb els clubs de la ciutat per mostrar-los els detalls del projecte. “Ens han demanat des del primer moment que fos un pavelló funcional, i en aquesta línia és en la qual hem treballat, valorant les necessitats per fer-lo útil per a les diverses activitats que hagi d’acollir”, ressalta l’alcaldessa, qui també puntualitza que el pavelló ha d’esdevenir una realitat d’aquí a dos anys.

Alguns dels presidents dels clubs figuerencs que utilitzaran el nou equipament ja han començat a valorar la futura instal·lació, l’aspecte de la qual només es palpa, de moment, en representacions gràfiques. És el cas de Jordi Jaume, president del Club Vòlei Figueres: “Pel que es veu a les imatges sembla bastant el que volem les entitats: poques grades i, sobretot, pràctic”.

Per la seva banda, el president del CB Adepaf, Oriol Rabert, subratlla que “el més important és que sembla que el nou pavelló tira endavant”, i deixa anar alguns dels requisits que, al parer del seu club, hauria de tenir la futura infraestructura: “Ens agradaria que tingués tres pistes laterals amb una àmplia separació entre si, així com unes grades fixes per a unes 300 o 400 persones, una bona acústica, sis vestuaris, gimnàs, sales de reunions i de material i un ampli pàrquing exterior, per exemple”.

Qui també es pronuncia és el president del CB Escolàpies, Ramon Pastoret, que malgrat assenyalar que “cal esperar a la presentació”, apunta que des del club sempre han demanat que el pavelló es basi en “la senzillesa i la practicitat. Ha d’estar pensat especialment per a l’esport de base”, diu.

‘LLOC DE RELACIONS HUMANES’. En el document de valoració tècnica del projecte, el jurat valora que el futur equipament és percebut “ja des del seu accés, com un lloc de relacions humanes quotidianes, un complex de serveis cívics,un lloc de trobada més enllà de les efemèrides ocasionals de temple de l’esport”. A l’informe, també es recull que el projecte “posa un èmfasi especial en la utilització de la llum natural en els espais amb més demanda, tant en els passadissos dels vestidors com la pista amb el lluernari central”.

En els meandres s’ha imposat al projecte Vent de Nord dels arquitectes Josep Camps, Olga Felip i Emilio Tuñón i l’enginyer industrial Enriquez Molina, i al disseny 3 en ú dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil i Manel Fernández i de l’enginyer Josep Maria Milián.

Joan Forgas: ‘Volem que cobreixi les necessitats dels clubs i les dels actes que s’hi celebrin’

Quin era l’objectiu cabdal en l’elaboració d’aquest disseny?
Donar una resposta proporcionada i equilibrada al programa de necessitats inclòs a les bases del concurs.El nou pavelló de l’Olivar Gran té uns trets específics com són els de compatibilitzar l’ús esportiu habitual amb un ús ocasional de caràcter més cultural, la integració en la zona esportiva que es desenvoluparà en el futur i l’encaix i relació amb l’entorn existent.

Des dels clubs esportius sempre s’ha defensat la practicitat.
No es pot fer un bon projecte al marge de qui el promou, dels que l’utilitzaran i dels que el mantindran. Un projecte s’ha de construir entre tots i, evidentment, el nostre desig és el de fer un edifici que funcioni i doni resposta als anhels dels qui el gaudiran i dels que hi treballaran. Volem que sigui un edifici estimat i valorat per les seves qualitats formals però, sobretot, que serveixi i cobreixi tant les necessitats dels clubs esportius de la ciutat com les dels actes que s’hi celebrin.

Per què ‘En els meandres’?
En ser un concurs algun lema havia de portar, tot i que això és un element potser una mica sobrevalorat. En els meandres vol indicar una manera de sentir aquest espai de l’Olivar Gran, en el límit entre el nucli urbà i el paisatge agrícola definit pel meandre del Manol en el seu curs cap a la Muga. No es pot fer arquitectura sense la voluntat de comprendre i valorar el lloc on s’actua.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li