El nou mamògraf de l’hospital de Figueres és més eficaç detectant lesions

0
1762

L’aparell amb tecnologia 3D és capaç d’efectuar un anàlisi més profund des de diferents angles i emet menys radiació


L’hospital de Figueres va estrenar ahir dilluns un nou mamògraf d’alta precisió. L’aparell representa una gran millora en la detecció de lesions a l’interior de la mama, ja que no només irradia menys que la resta d’aparells, sinó que a més incorpora tecnologia 3D amb tomosíntesi. Un sistema capaç d’efectuar captures d’imatges mil·limètriques de tota la mama, que permet observar amb molt més detall si existeix algun tipus de lesió. Un altre dels avantatges del nou mamògraf és la vinculació automàtica de les imatges obtingudes amb l’historial clínic del pacient. Així, a més de guanyar temps, permet que es pugui consultar des de qualsevol hospital.

La cap de servei de Radiodiagnòstic de l’hospital de Figueres, Glòria Sànchez, valora molt positivament el nou aparell: «És un guany per tothom. Per l’equip i també per les persones usuàries. El seu disseny permet reduir l’estrès de la prova, emet menys radiació i la conversió directa és més còmoda. Tindrem més imatges, augmentarem la precisió i per tant podrem efectuar un millor diagnòstic. Estem molt contents». L’hospital també ha incorporat una nova cadira més ergonòmica, capaç d’adoptar una posició més còmoda pels usuaris, especialment per les persones amb mobilitat reduïda.

Aquests aparells han estat finançats gràcies a un donatiu efectuat per la Fundación Amancio Ortega, que va fer una aportació de 47 milions d’euros al Sistema Català de Salut per a la compra d’equipaments oncològics d’alta tecnologia.

6.568 MAMOGRAFIES. Són les que va realitzar l’hospital l’any 2018. Des que es va iniciar el cribratge de mama a la regió sanitària de Girona el 1999, hi han participat 388.797 usuàries d’entre 50 i 69 anys. El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació i pot reduir la mortalitat entre un 25% i 35%.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA. Coincidint amb l’estrena del mamògraf s’ha inaugurat l’exposició temporal «La Bella i la Bèstia Rosa». Una col·lecció de fotografies sobre el càncer de mama, creada per l’assessora de bellesa Bàrbara Jorquera i la fotògrafa Gemma Isal. Un recull de 12 imatges en què sis dones i dos homes es despullen per ensenyar els efectes secundaris d’aquesta malaltia. Retrats necessaris per «normalitzar, i trencar els tabús», segons Jorquera.

L’alcaldessa, Agnès Lladó, ha aprofitat per agrair «la tasca dels professionals i les associacions. Com a dona estic molt orgullosa del mamògraf i de l’exposició», i ha apuntat que «des de l’Ajuntament estem al costat de qualsevol iniciativa per lluitar contra aquesta malaltia».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li