El MUME, testimoni de l’exili de Blasi Boher

0
1545

El tinent Blasi, carrabiner des de 1937, va ser destinat a la Vajol després de la construcció del búnquer de la Mina Canta, utilitzat per dipositar i protegir or i divises de la República en cas d’ocupació o perill d’altres territoris republicans


 

El Museu Memorial de l’Exili, de la Jonquera, acaba de rebre una rellevant donació de documentació de la família Blasi Darner, vinculada a l’evacuació del patriomoni artístic durant la retirada republicana del 1939. Aquesta documentació testimonia la vivència de la guerra i l’exili a França d’Alexandre Blasi Boher (1910-1989), tinent de carrabiners destinat a la Vajol, que va abandonar la seva terra pel coll de Lli i les Illes el mateix dia que les tropes franquistes arribaven a la frontera francesa al Pertús.

El tinent Blasi, carrabiner des de 1937, va ser destinat a la Vajol després de la construcció del búnquer de la Mina Canta, utilitzat per dipositar i protegir or i divises de la República en cas d’ocupació o perill d’altres territoris republicans. Precisament a la Vajol, Blasi va conèixer Pepita Darner Pagès, d’Agullana, que després va ser la seva esposa.

Blasi és conegut sobretot perquè va dirigir una part de l’evacuació del patrimoni artístic i del Tresor de la República a França des dels diversos dipòsits situats a la Vajol, Agullana o Darnius, i perquè va protagonitzar el trasllat del darrer camió que va creuar la frontera abans de l’ocupació franquista de l’Empordà, el 9 de febrer de 1939. Va viure a Perpinyà, on va treballar ajudant companys carrabiners i coneguts internats als camps de concentració per a refugiats republicans de les platges rosselloneses, fins que va ser traslladat per les autoritats franceses per treballar a Saint-Chamas, a la regió francesa de Provença, Alps i Costa Blava. Va tornar a Barcelona la primavera del 1942. A través dels seus dietaris i cartes es pot reconstruir la seva experiència de l’exili a França, els seus contactes i activitats i alguns detalls importants de l’evacuació del patrimoni artístic els darrers dies de la Catalunya republicana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li