El Mume presenta el programa de visites familiars als indrets de l’exili del 1939

0
2721

Proposa, de gener a juny, un seguit de sortides a Agullana, la Vajol, Cotlliure, Argelers, Elna i Portbou


 

A banda de l’habitual jornada de portes obertes i visita guiada gratuïta l’últim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), de la Jonquera, acaba de presentar el nou programa, de gener a juny, de sortides, que inclouen altres indrets vinculats a l’exili de l’any 1939. Es tracta de visites guiades familiars, de mitja jornada (de 10 del matí a 2/4 de 3 de la tarda), que proposen conèixer el museu, Agullana i la Vajol, Cotlliure, Argelers, Elna o Portbou.

Sota el títol Descobrim el tresor de la República!, la primera sortida, aquest diumenge 14 de gener, començarà amb la visita al Museu Memorial de l’Exili. Tot seguit, els participants tindran l’oportunitat de descobrir un dels secrets més ben guardats de la Guerra Civil: la Mina Canta o d’en Negrín, a l’interior dels boscos de la Vajol, una antiga mina de talc que va passar a la història quan Joan Negrín, president del govern entre 1937 i 1939, a l’esclat de la Guerra Civil, hi va enviar una remesa de quadres del museu del Prado i un tresor de 500 milions de dòlars que més tard seria embarcat rumb a Mèxic amb el vaixell Vita.

La pròxima visita serà el diumenge 4 de febrer: La pequeña zona roja permetrà al visitant reviure els últims dies de la Guerra Civil a l’Empordà amb un recorregut pel Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’Interpretació sobre l’Exili Cultural Català del 1939, situat a Agullana, poble fronterer que va acollir les principals institucions i autoritats republicanes durant els últims dies de la Guerra Civil, així com delegacions de les ambaixades de l’URSS i de Mèxic.

Estos días azules y este sol de la infancia. La mort d’un poeta a l’exili, el diumenge 4 de març, proposa visitar Cotlliure, el poble rossellonès a prop de la frontera i on el poeta Antonio Machado va viure les seves últimes setmanes, i on va ser enterrat.

El programa proposa també una sortida a Argelers i Elna, per conèixer el dolor de l’internament i la llum de l’esperança, el diumenge 1 d’abril, amb la visita a la Maternitat i a la platja d’Argelers, on es va ubicar un dels camps d’internament per a republicans més tristament cèlebres; i a Portbou en els anys de plom de la II Guerra Mundial (6 de maig), per conèixer el municipi que va representar la via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil i que uns mesos més tard va ser també una de les vies principals d’entrada de molts jueus i de resistents antifeixistes que fugien de l’horror nazi. En aquesta sortida es visitarà el cementiri, el monument Passatges, de Dani Karavan, dedicat a la memòria de Walter Benjamin, i el coll de Belitres.

Tancarà el programa Les fortificacions de Franco. Coneix els búnquers de la Jonquera, el 3 de juny, que repassa les diverses construccions i obres militars amagades entre el paisatge d’aquest municipi. Es tracta d’assentaments de metralladores i de cànons antitancs preparats per frenar una invasió militar externa durant la dècada dels quaranta. En aquesta sortida, els participants podran entrar en un búnquer i caminar per la seva trinxera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li