El Mume presenta el programa de visites familiars als indrets de l’exili del 1939

0
1257

Proposa, de gener a juny, un seguit de sortides a Agullana, la Vajol, Cotlliure, Argelers, Elna i Portbou


 

A banda de l’habitual jornada de portes obertes i visita guiada gratuĂŻta l’Ășltim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), de la Jonquera, acaba de presentar el nou programa, de gener a juny, de sortides, que inclouen altres indrets vinculats a l’exili de l’any 1939. Es tracta de visites guiades familiars, de mitja jornada (de 10 del matĂ­ a 2/4 de 3 de la tarda), que proposen conĂšixer el museu, Agullana i la Vajol, Cotlliure, Argelers, Elna o Portbou.

Sota el tĂ­tol Descobrim el tresor de la RepĂșblica!, la primera sortida, aquest diumenge 14 de gener, començarĂ  amb la visita al Museu Memorial de l’Exili. Tot seguit, els participants tindran l’oportunitat de descobrir un dels secrets mĂ©s ben guardats de la Guerra Civil: la Mina Canta o d’en NegrĂ­n, a l’interior dels boscos de la Vajol, una antiga mina de talc que va passar a la histĂČria quan Joan NegrĂ­n, president del govern entre 1937 i 1939, a l’esclat de la Guerra Civil, hi va enviar una remesa de quadres del museu del Prado i un tresor de 500 milions de dĂČlars que mĂ©s tard seria embarcat rumb a MĂšxic amb el vaixell Vita.

La prĂČxima visita serĂ  el diumenge 4 de febrer: La pequeña zona roja permetrĂ  al visitant reviure els Ășltims dies de la Guerra Civil a l’EmpordĂ  amb un recorregut pel Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’InterpretaciĂł sobre l’Exili Cultural CatalĂ  del 1939, situat a Agullana, poble fronterer que va acollir les principals institucions i autoritats republicanes durant els Ășltims dies de la Guerra Civil, aixĂ­ com delegacions de les ambaixades de l’URSS i de MĂšxic.

Estos dĂ­as azules y este sol de la infancia. La mort d’un poeta a l’exili, el diumenge 4 de març, proposa visitar Cotlliure, el poble rossellonĂšs a prop de la frontera i on el poeta Antonio Machado va viure les seves Ășltimes setmanes, i on va ser enterrat.

El programa proposa tambĂ© una sortida a Argelers i Elna, per conĂšixer el dolor de l’internament i la llum de l’esperança, el diumenge 1 d’abril, amb la visita a la Maternitat i a la platja d’Argelers, on es va ubicar un dels camps d’internament per a republicans mĂ©s tristament cĂšlebres; i a Portbou en els anys de plom de la II Guerra Mundial (6 de maig), per conĂšixer el municipi que va representar la via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil i que uns mesos mĂ©s tard va ser tambĂ© una de les vies principals d’entrada de molts jueus i de resistents antifeixistes que fugien de l’horror nazi. En aquesta sortida es visitarĂ  el cementiri, el monument Passatges, de Dani Karavan, dedicat a la memĂČria de Walter Benjamin, i el coll de Belitres.

TancarĂ  el programa Les fortificacions de Franco. Coneix els bĂșnquers de la Jonquera, el 3 de juny, que repassa les diverses construccions i obres militars amagades entre el paisatge d’aquest municipi. Es tracta d’assentaments de metralladores i de cĂ nons antitancs preparats per frenar una invasiĂł militar externa durant la dĂšcada dels quaranta. En aquesta sortida, els participants podran entrar en un bĂșnquer i caminar per la seva trinxera.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz