El MUME celebra una jornada d’homenatge a la figura d’Antoni Rovira i Virgili

0
1735

El Portús, la Jonquera i Agullana acullen una jornada en record del 70è aniversari de la mort de Virgili


La Direcció General de Memòria Democràtica (Departament de Justícia) i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili (MUME) van organitzar una jornada commemorativa, amb motiu de la mort d’Antoni Rovira i Virgili fa 70 anys.

La jornada va començar amb un homenatge al cementiri del Portús, on es va fer una ofrena floral a la tomba d’Antoni Rovira i Virgili en presència de la seva besneta, la Sra. Maria Calvet. Els parlaments els van portar a terme Thierry Thadée, alcalde del Portús, i Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, que en va destacar els valors que encara avui representa «no només pensant en el passat, sinó projectant-nos cap a un futur millor».

MATÍ. Els actes van continuar a Can Laporta, de la Jonquera, on l’alcaldessa del municipi i presidenta del Consorci del MUME, Sònia Martínez; el director del Museu, Alfons Quera, i Roger Torrent van donar la benvinguda institucional a la jornada.

Seguidament va començar la primera conferència, anomenada «Rovira i Virgili: entre la tasca poètica i l’esperança política», efectuada pel catedràtic de Literatura Catalana Contemporània a la Universitat de Barcelona, Josep Murgades, que en destacar el llegat polític de Rovira i Virgili. El va seguir la professora de la Universitat Rovira i Virgili, Elena de la Cruz Vergari, amb «L’obra poètica d’Antoni Rovira i Virgili», en què va centrar-se en la part més cultural i literària del republicà.

El penúltim acte del matí va ser una taula rodona amb Enric Pujol, professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Josep Maria Roig Rosich, professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, en la qual es va debatre la seva aportació intel·lectual i política.

En acaba de les conferències i abans de la pausa per dinar, el Museu Memorial de l’Exili va obrir les portes i va oferir una visita guiada de manera gratuïta a tots els assistents.

TARDA. Les activitats es van traslladar cap a Agullana. Concretament al centre d’interpretació de l’Exili Cultural Català de 1939, on Enric Pujol va fer una visita guiada.

El punt final de la jornada el va posar la companyia Terra Teatre – Jordi HervĂ s, que va representar l’obra de teatre Els darrers dies de la Catalunya republicana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li