El monument més fotogènic

0
435

Algú que arribi de visita al Teatre-Museu Dalí, i llegeixi el text que està gravat en una placa situada als peus del monument que presideix la plaça, es pot pensar que és una acció més en suport al procés sobiranista. Hi ha escrita una reflexió del filòsof Francesc Pujols: “El pensament català sempre rebrolla i sobreviu als seus il·lusos enterradors.” Però no, la frase va ser escollida expressament per Salvador Dalí, artífex de la singular escultura que aquesta tardor fa 40 anys que va ser inaugurada.
Per celebrar l’efemèride, dimecres passat i sota la cúpula del mateix Teatre-Museu va tenir lloc una taula rodona amb la intervenció del periodista i escriptor Josep Playà, expert en Salvador Dalí, la doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, el també periodista i escriptor Sebastià Roig i l’il·lustrador Toni Benages. Els dos darrers van aprofitar l’avinentesa per presentar el còmic Les extraordinàries aventures d’en Francesc Pujols, molt escaient a la celebració. El llibre converteix el filòsof amb una mena de detectiu aventurer que haurà de combatre les dones d’aigua de l’estany de Banyoles, lluitar contra les bruixes de Llers o exterminar un alienígena, tot plegat amanit amb elements de la seva biografia, el que li dóna un contingut molt surrealista al volum.
El 28 de setembre de 1975, gairebé coincidint amb la celebració del primer any d’obertura del museu, es va organitzar un conjunt d’actes festius, que van culminar amb la inauguració del monument que es trobava, però, en la seva primera fase. L’obra es va anar completant amb diversos afegitons posteriors. Avui dia s’ha convertit, sense cap mena de dubtes, amb l’escultura més fotografiada pels turistes que arriben a la ciutat, ja que és el primer element dalinià amb què es troben els visitant del recinte després dels pans de crostons a la façana de la Torre Galatea.

L’ESCULTURA. Bastida sobre una olivera centenària, que l’estiu de 1974 Dalí va anar a buscar una botiga de ceràmica situada als Hostalets de Llers, a peu mateix de l’N-II, una amalgama de peces de bronze, ceràmica i altres materials configuren aquesta escultura que representa una figura humana en actitud pensativa i amb una mà que subjecta un cap en forma d’ou daurat. La peça és un homenatge del pintor figuerenc al filòsof català amb qui l’unia una amistat personal i una admiració pel seu pensament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li