El Mont posa en valor els oratoris de la muntanya

0
1200

N’hi ha una dotzena i es troben situats en els diferents itineraris d’accés a peu o en cotxe fins al santuari


La Mare de Déu del Mont és molt venerada a casa nostra. En el vessant religiós, és la patrona del Bisbat de Girona, però també se l’anomena Reina de l’Empordà, Senyora de la Garrotxa i Pubilla del Pla de l’Estany. En el vessant turístic, cultural i excursionista, l’espai és un punt d’atracció de milers de persones al llarg de l’any, que s’hi arriben per motius tan diversos com gaudir d’unes vistes excepcionals sobre les comarques esmentades, fer senderisme per tota la serralada o evocar les estades de mossèn Cinto Verdaguer, des d’on el poeta català va escriure Canigó, entre moltes altres motivacions.

A més, el Mont és un punt de referència geogràfica per als habitants de tota la zona, però també religiosa per a tots aquells que pugen al santuari per qüestions de fe. Per això, el patronat que gestiona les instal·lacions ha posat com a eslògan de la campanya 2022 aquesta frase: «Els oratoris del Mont: una aturada en el camí». Es tracta de posar en valor una dotzena d’espais que han estat localitzats per tota la muntanya —entre creus, pedrons i oratoris pròpiament dits— com a símbols conservats de l’arquitectura religiosa popular d’aquest indret que s’han construït al llarg dels darrers tres segles.

Segons relaten des del Patronat del Santuari, pujant pels diferents accessos fins a arribar al cim, «en trobem dos en el camí que s’enfila de Segueró fins a la pista d’accés: el de sant Macies i el de sant Miquel. Després hi ha l’oratori de Sant Jaume, datat de l’any 1773, al camí que surt de Can Tries de Beuda i s’enfila cap al Pla de Solls. D’altra banda, els qui pugen per la pista, a l’alçada d’aquest pla, troben la Creu de Solls, que recorda una trobada celebrada el 10 d’octubre de 1929. I els que venen de Lliurona, pel camí de Montosa, troben la creu col·locada en homenatge als pastors de la zona, instal·lada l’any 1889, i a dalt del Mont hi ha la Creu del Patró, datada del 1801».

Expliquen que «a aquest llistat hi podem afegir l’oratori de Sant Joan i Sant Pau, a prop de la gran pairalia de Can Noguer de Segueró, datat del 1746. A més, hi ha el pedró situat a la sortida de Beuda en direcció a Ca n’Oliveres, la creu de Collsacreu o de Maià (de l’any 1927), el pedró que hi ha sota Santa Magdalena de Jonqueres, coneguda com la Creu del Mal Consell, juntament amb la creu del Caritg, el pedró de la creu de Sant Miquel de Coma de Roure i l’oratori de l’Anunciata del Casal de Falgars, en aquest cas tot un edifici que veuen els que pugen pel camí tradicional que surt del collet de Can Serra».

En la campanya d’aquest any, presentada la setmana passada en un acte celebrat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, des del Patronat del Mont, es convida els visitants del santuari «a aturar-vos en aquests espais i que mireu i observeu i allò que només es veu des d’allà i feu una pregària tan senzilla com agrair tanta bellesa. D’altra banda, ens hem proposat restablir un petit oratori en el camí que puja de Beuda. Es tracta del mirador conegut com a Salve Regina i que va ser pas habitual en l’estada de mossèn Cinto l’estiu de 1884. Tothom està convidat a col·laborar en la seva reconstrucció».

ACTIVITATS. A més d’una quinzena de romeries, programades des d’ara i fins a la tardor, el santuari ha programat, com cada any, diverses activitats com la Jornada Verdagueriana, prevista per al dia 12 de juny, la revetlla de Sant Joan, el tradicional aplec del santuari —el 10 de setembre—, amb la trobada de les Maries del Mont i dels acordions, la festa de Sant Joan XXIII i Sant Galderich, dedicada als pagesos, i la Vetllada de Nadal, l’11 de desembre, entre altres. Val a dir, però, que enguany destaca especialment la commemoració dels 1.100 anys de l’abadia de Sant Llorenç del Mont.

L’arqueòleg i professor universitari Joaquim Tremoleda ha estat designat comissari de la celebració i explica que «el monestir, sorgit a partir d’una modesta cel·la al Pla de Sous, es va convertir en abadia benedictina. Es troba esmentada per primera vegada en documents datats de l’any 922. Els historiadors la donen per vàlida i, per tant, enguany ens trobem en el 1.100 anys de l’efemèride». Amb el suport de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament d’Albanyà i del mateix Patronat del Mont s’han programat quatre activitats commemoratives.

La primera, el dia 3 d’abril, consisteix en una conferència del mateix Tremoleda per ressaltar la importància històrica de l’aniversari. El 22 de maig s’oferirà un concert de cant gregorià, que omplirà l’espai de música i misticisme. El 10 d’agost, diada de Sant Llorenç, se celebrarà la tradicional eucaristia, en un espai del monestir reconsagrat recentment. Finalment, per cloure l’any, està prevista l’edició d’una publicació on s’explicarà la història i la transcendència del monestir.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li