El monestir de Lladó, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

0
2579

El recinte monumental del monestir és una de les peces més importants de l’arquitectura medieval de Catalunya i, segons el Govern, mostra els processos d’evolució de l’arquitectura i de l’estructuració de les comunitats eclesiàstiques de l’Empordà a l’Edat Mitjana


 

El Govern de Catalunya va acordar, el passat dimarts 18 de setembre, declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el monestir de Santa Maria, a Lladó. El recinte monumental del monestir és una de les peces més importants de l’arquitectura medieval de Catalunya i, segons el Govern, mostra els processos d’evolució de l’arquitectura i de l’estructuració de les comunitats eclesiàstiques de l’Empordà a l’Edat Mitjana. El Govern també ha aprovat delimitar l’entorn de protecció del monestir i de l’església. Les actuals edificacions del recinte tenen origen en el segle XII i han estat transformades posteriorment.

DES DEL SEGLE XI. La notícia més antiga que es té de la canònica és de l’any 1089, data en què s’hi va restaurar el culte i la vida monàstica que hi havia hagut en època visigòtica, aquest cop, sota la regla de Sant Agustí. L’any 1124, el papa Calixt II va aprovar-ne la fundació, els estatuts de la comunitat i l’assignació dels béns. Va ser secularitzada el 1592 i va ser col·legiata fins a la desamortització del 1835 i des de l’any 1929, la seva església és la parròquia de Lladó, en substitució de la de Sant Feliu. A més de l’església de Santa Maria de Lladó, declarada monument històric des del 1925, el monestir està format pels antics espais del claustre, el pati, el refectori, la sagristia, la sala capitular i les zones de dormitori, actualment seu de l’Ajuntament del municipi.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li