El món de Tharrats, ara a Cadaqués

0
1854

El Museu de Cadaqués commemora el centenari del naixement de l’artista amb la mostra ‘Univers Tharrats’


L’artista Joan-Josep Tharrats (Girona, 1918 – Barcelona, 2001) va trepitjar Cadaqués, per primera vegada, l’estiu del 1945. En aquell moment es trobava a Roses i, com que no va poder agafar el cotxe de línia, va pujar fins al Pení a peu: «Descobrir Cadaqués, des del vessant de la muntanya, era, almenys en aquell moment, com arribar a la terra promesa», va deixar escrit. A mitjans dels cinquanta, s’instal·la al carrer de ses Flors i, més tard, es construeix una casa al carrer que avui porta el seu nom. I és que, després de la descoberta d’aquell racó de món, va dir: «Em vaig jurar, aquell dia, que acabaria plantant aquí la meva tenda».

CENTENARI DEL NAIXEMENT. Dissabte es va inaugurar la mostra «Univers Tharrats», comissariada per Ricard Mas, al Museu de Cadaqués. L’exposició es va organitzar l’any passat, amb motiu del centenari del seu naixement, i es va poder veure des del novembre fins aquest març a la Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar. Ara, farà parada a Cadaqués fins al proper 13 d’octubre. Marga Figueras, regidora de Cultura en funcions, comenta que «tocava fer alguna cosa de Tharrats, ja que l’any passat, pel centenari, no ho vam poder fer i és un dels impulsors que va fer realitat el Museu de Cadaqués». I si bé, normalment, les exposicions del Museu se centren en Dalí, Figueras apunta que «també s’han de donar a conèixer artistes que s’han inspirat en el poble».

Aquesta és la tercera retrospectiva que se li dedica i, en aquest cas, el comissari Mas es va plantejar mostrar Tharrats d’una manera diferent: «La gent el defineix, fàcilment, com un pintor. I ho era, però el cert és que també era molt més que això. Intentem explicar que era un artista pluridisciplinari i es pot ser-ho de moltes maneres». Certament, se’l presenta com un creador que pren camins ben diferents per expressar-se, més enllà de la pintura: l’escriptura, el disseny gràfic, l’edició, els gravats o l’orfebreria. I, tanmateix, manté certes constants que travessen totes les disciplines que abraça: l’admiració per Gaudí, Paul Klee, Max Ernst o Salvador Dalí; l’interès pel ballet, per la música clàssica i el jazz; l’afició per l’astronomia; el delit per Cadaqués.

Els visitants, assegura Mas, «no s’esperen trobar un artista tan fresc i dinàmic. El que més sorprendrà la gent són les joies, els cartells i les portades de llibres». Les parets de l’antiga Sala d’en Berto s’han pintat dels colors blau, groc i vermell per ambientar el recorregut.

ACTIVISTA CULTURAL. L’editor de la revista Dau al Set va reeixir, igualment, com a dinamitzador cultural. «Joan-Josep Tharrats va ser un dels puntals culturals més importants de Cadaqués al llarg de més de trenta anys, entre mitjans dels anys cinquanta i fins arribar a finals dels vuitanta», detalla la historiadora de l’art Mariona Seguranyes a l’article «Joan-Josep Tharrats i Cadaqués, una simbiosi perfecte», que es troba al catàleg de l’exposició. Va ser el principal promotor del Festival Internacional de Cadaqués i és l’autor del cartell de la primera edició, del 1970. Al costat de Luís Romero, Antoni Pitxot, Lanfranco Bombelli i Gustau Carbó, i membres de la junta de la Societat l’Amistat, van fundar el Museu de Cadaqués. «Cadaqués és sens dubte la capital del món en qüestió d’art», declarava el dia de la seva inauguració, el 31 d’agost del 1979. Historiador i crític d’art, va escriure nombrosos articles i el llibre Cent anys de pintura a Cadaqués, publicat el 1981. La imatge del cartell d’«Univers Tharrats» és un fotograma d’un curt sobre la seva activitat artística de Jordi Cadena, que data del 1979: «M’he vist a mi mateix, al cinema, en un curtmetratge de Jordi Cadena rodat a Cadaqués, amb aigua fins als genolls, pintant damunt la pell arrissada del mar, mesclant els colors en l’aigua salobrosa i fent composicions expansives, fugisseres, efímeres que les onades s’enduien i em deixaven les cames i els braços marcats».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li