El mirall del civisme

0
1847

Cada cop que llegeixo “OPOSICIÓ ON SOU?”; quan veig algunes conclusions publicades a les xarxes que no s’han contrastat amb totes les parts implicades m’altero un xic. M’ofèn que algú pensi que no hi som o que només hi som per cobrar, tal com s’acusa massa fàcilment. I ara no escric per respondre a acusacions que no tenen gaire valor. Ara escric per reflexionar si aquesta actitud ens ajuda a millorar la ciutat o la seva gestió. Aquesta actitud, ben lícita, de denúncia no va amb la nostra manera de fer, no és l’actitud d’implicació que els regidors d’ERC hem pres.

La nostra implicació és total amb una ciutat i un model que es desprèn del nostre programa i dels valors que hi vam definir. Fins i tot quan no ens pregunten, continuem explicant els nostres posicionaments, assistint als actes per donar suport a les entitats i associacions, estudiant els temes amb assessors tècnics, treballant amb tècnics municipals els projectes engegats, repassant el nostre programa electoral per adequar-nos al nostre compromís i un etcètera d’accions i fets que no cal relatar dia a dia i que ens situen en un marc de treball continu.

Retratar constantment l’incivisme no és proactiu, no produeix una reacció a l’incívic sinó que produeix una sensació de deixadesa que pot fins i tot convidar el ciutadà cívic a pensar “perquè m’he d’esforçar jo quan els altres passen de tot”. Aquesta acció de denúncia gràfica per si mateixa no serveix per educar, però això no vol dir que no ens preocupi l’incivisme, no treu que incidim cada cop que podem en la necessitat de fer molta pedagogia. I de fer-la amb aportacions pressupostàries concretes i en àmbits diversos com als barris, a les entitats, a les famílies i a les escoles. L’incivisme ens preocupa a tots nivells i ens cal un treball ben trenat de tots els estaments. L’incivisme es combat inicialment amb molta, molta informació i sobretot amb bons models d’actuació. De ben segur és molt millor premiar i felicitar a aquell que ho fa bé, crear un mirall pel civisme, que el fet de buscar per castigar o multar al que no segueix les normes de convivència. Cal trobar l’equilibri en les dues actuacions però posar èmfasi en la part positiva. Només s’educa amb els bons models i les bones pràctiques no pas amb càstigs i retrets.

Per tant, el primer pas és informar, i tornar a informar i una part d’informació ha de ser per reflectir què passa, quants diners ens costa a cada ciutadà no fer bé les coses. Quan una font pública queda oberta, quan no reciclem on toca, quan fem un mal ús del mobiliari urbà llavors es perden diners de tots i totes en una acció que podriem estalviar-nos.

Ens cal aquesta mirada proactiva de demanar, exigir on són i què passa amb els diners públics, però sobretot amb la informació i confiança saber què puc fer per contribuir a l’estalvi i així poder millorar entre tots i fer que la inversió creixi i no es perdi en manteniments o gestions duplicades. Els regidors d’ERC a Figueres creiem que aquesta actitud de confiança, de traspassar i de compartir tota la infomació ( la positiva i la negativa ) sí que ajuda a reflexionar, potser fins i tot permet tenir la infomació per avisar, comentar amb el veí de com entre tots podem millorar.

Treballem en positiu valorant les bones pràctiques i així poder-nos enmirallar i copiar-les.

Entenem el civisme com a concepte que pressuposa que la persona se sent part integrant i responsable dels afanys col·lectius i que hi aporta el seu esforç. Nosaltres no ens resignem ni defallim en continuar la feina i l’esforç personal per fer avançar la ciutat

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li