El llegat de Walter Benjamin

0
1465

L’Escola d’estiu a Walter Benjamin dedica aquesta edició a l’economista polític Karl Marx i serà del 28 al 30 de setembre


 

El pensador alemany, d’origen jueu, Walter Benjamin va suïcidar-se, fugint del nazisme, la nit del 26 al 27 de setembre de l’any 1940 a Portbou. I, per aquestes dates de tardor primerenca, s’organitzen dos esdeveniments per reivindicar el seu llegat: l’Escola d’estiu a Walter Benjamin, del 28 al 30 de setembre a Portbou, i el Col·loqui Internacional Walter Benjamin, entre el 4 i el 10 d’octubre i a cavall de la població empordanesa i Girona.

L’ESCOLA D’ESTIU RECORDA MARX. El Centre Cívic Ca l’Herrero, de Portbou, acollirà l’Escola d’estiu, promoguda per l’Associació Passatges de Cultura Contemporània i sota la direcció de la presidenta de l’entitat, Pilar Parcerisas i l’antropòloga Maria Maïllat. Les jornades d’enguany porten per títol «Walter Benjamin i el pensament marxista», per celebrar els 200 anys del naixement de Karl Marx (1818-1883). De fet, el pensador, influït pel romanticisme alemany i el messianisme jueu, diferia de la concepció d’una història lineal, que havia de desembocar necessàriament en un estat comunista, com pronosticava el pensador anglès. D’això va escriure Benjamin a Tesis sobre la filosofia de la història, poc abans de morir i entorn del seu pensament sobre el marxisme giraran les jornades amb més d’una dotzena de conferències i activitats gratuïtes, que tindran com a convidada la ballarina internacional Yael Karavan, filla de l’escultor isrealià Dani Karavan, qui va erigir un monument prop del cementiri de Portbou en memòria de Benjamin, les restes del qual encara no s’han localitzat. Yael Karavan oferirà un taller, amb un cost de 20 € per participant, per aquestes dates, i l’espectacle «El cos parla», diumenge 30: «Veig el cos com l’eina més primordial de comunicació i estic desenvolupant mètodes per ampliar els límits de la dansa», avança la performer.

EL PROGRAMA. Arrencarà la tarda del dia 28 amb una conferència del professor de Filosofia de la Universitat Jaume I, titulada «Estat d’excepció: la interpretació del materialisme històric de Walter Benjamin» i acabarà el 30 amb un acte commemoratiu al cementiri amb un discurs d’Anne Roche, la guanyadora del Premi Europeu Walter Benjamin 2018.

COL·LOQUI INTERNACIONAL 2018. Des del Museu Memorial de l’Exili i la Càtedra Walter Benjamin, també han anunciat el motiu del Col·loqui Internacional d’enguany: «Vides de record i reparació en la modernitat: memòria, postmemòria i història crítica».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li