El govern de Figueres aprova el pressupost amb el suport de Toro i Galimany, ERC i el PP

0
1693

El PDeCAT evita la qüestió de confiança negociant diverses propostes amb els grups de l’oposició


 

L’Ajuntament de Figueres va aprovar ahir al vespre els pressupostos per al 2018. A l’hora de tancar aquesta edició el Ple estava debatent els comptes, però ja se sabia que s’aprovarien perquè els tres regidors d’ERC, els dos no adscrits Manel Toro i Núria Galimany, i la popular M. Àngels Olmedo havien avançat que hi donarien suport. El regidor de CExF i el no adscrit Diego Borrego havien anunciat una abstenció; mentre que el PSC i Cs havien avançat el seu vot negatiu.

Tal com ja havia avançat HORA NOVA, el pressupost del 2018 puja a 56.176.983,88 euros (3,18 milions menys que el d’aquest 2017). D’aquests diners, 21 milions es destinaran a serveis urbans, 16 milions a serveis a les persones, i 5,2 milions a inversions reals (d’entrada l’equip de govern preveia destinar-n’hi 4,6, però la partida s’ha ampliat per incorporar-hi aportacions de l’oposició).

Amb els acords signats, el PDeCAT, que governa en minoria, evita la qüestió de confiança. Els primers a anunciar el pacte, ja el dimecres de la setmana passada, van ser els exregidors d’Unió (ara no adscrits) Manel Toro i Núria Galimany, que s’avalen en la voluntat “que el govern municipal impulsi i porti a terme un seguit de projectes d’interès que considerem estratègics per al desenvolupament i el creixement econòmic, social i cultural de la ciutat”. Per aconseguir-ho, han proposat una sèrie de projectes com ara la creació d’un Institut Municipal d’Educació; la tramitació dels acords necessaris per aprovar un nou POUM; l’impuls d’un Pla de comunicació vinculat a la Marca Empordà; l’adquisició de la Casa Roger, on va viure Salvador Dalí; el trasllat de la seu de la DO Empordà a l’antiga Fàbrica de gel (carrer Eres de Vila), o la creació d’un consorci per a la promoció econòmica, entre altres.

El dia de Sant Esteve va ser ERC qui va anunciar el seu vot favorable després de signar un acord que inclou garantir el compromís de construir l’escola Carme Guasch a l’antiga presó, destinar 250.000 euros a la segona fase del centre Ferran Sunyer (que preveu la incubadora vertical d’empreses), reservar 200.000 euros més per donar continuïtat als pressupostos participatius als barris, i incloure també una partida de 25.000 euros perquè els joves puguin decidir en què s’inverteixen. La portaveu dels republicans, Agnès Lladó, vol deixar clar que “aquest no és el nostre pressupost”, però també considera que “Figueres necessita avançar i portar a terme inversions clau per la transformació social”. Per això, i pel canvi de model econòmic projectat, van emetre un vot positiu.

I en el mateix sentit es va expressar ahir mateix la popular M. Àngels Olmedo, que inicialment tenia previst abstenir-se. Finalment, però, va votar a favor dels comptes perquè el govern hi ha inclòs pràcticament totes les seves propostes, d’entre les quals destaquen el fet d’instal·lar càmeres de videovigilància a l’aparcament del Parc de les Aigües, arranjar la plaça Lluís Companys i construir-hi una pista de bàsquet i una altra de petanca, arreglar una part del pàrquing de l’esplanada del castell, o netejar tota la coneguda com a Ruta del Colesterol.

Per la seva banda, Òscar Vergés titlla el pressupost de “continuista” i considera que no desenvolupa l’equitat social, però també considera que “hi ha diversos projectes que s’han de desencallar encara que no hi estiguem d’acord del tot”, i valora la predisposició del Govern a assumir tres que havia presentat CExF sobre residus, mobilitat i formació ocupacional (la recuperació i la rehabilitació del Mas Torrent, la promoció activa de la mobilitat sostenible i l’impuls d’una campanya informativa de sensibilització de residus i recollida selectiva). Per això es va abstenir.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li