El frec a frec de DiLL-ERC deixa la comarca en blau i Podem esdevé la tercera força

0
1040

L’Alt Empordà no ha hagut de trencar el bipartidisme PP-PSOE perquè ja no hi era a la comarca en les eleccions generals del 2011. En aquest sentit, s’ha repetit la victòria de color blau que aquest cop ha anat sota les sigles DiLL (Democràcia i Llibertat) i passa a la història la federació de CiU. DiLL ha aconseguit el 21,80% dels vots emesos, que han estat 12.054. Just darrere, ERC s’ha situat com la segona força de la comarca, desbancant totalment el PSC-PSOE del 2011 i els republicans han obtingut el 21,25% dels sufragis. L’anomenat “sorpasso” a la comarca l’ha fet En Comú Podem, que ja és la tercera força política a l’Alt Empordà. [Vegeu diagrama de sectors en aquesta pàgina]
El terme polític del “sorpasso” s’ha utilitzat molt aquests dies en les enquestes com a vaticini dels resultats i ara per definir la posició d’avançada de formacions que no havien tingut gaire presència en el panorama electoral. En aquest cas, tot i el predomini sobiranista/independentista de l’Alt Empordà En Comú-Podem ha recollit 8.474 vots (15,33%). A tall de curiositat, destaquem la victòria lila a Palau de Santa Eulàlia, on la formació Podem ha aconseguit el 32% dels vots.

CIUTADANS. Els d’Albert Rivera són la cinquena força a la comarca per darrere del PSC-PSOE. Han obtingut 6.876 vots el 12,44%. Però on realment han fet el ‘sorpasso’ ha estat a Roses i a Vilamalla. En aquests municipis han estat el partit guanyador. El cas de Roses també es podria analitzar pel prisma del veïnatge. I és que el candidat per Girona, Fernado López de Castro, és d’aquesta vila i no ha amagat que és amic o ho ha estat de l’exalcalde de CiU i ara primer tinent d’alcalde, Carles Pàramo. Ciutadans va aconseguir el 19% a Roses, 1.290 vots. Només una diferència de 193 vots amb Podem. Per tant, el panorama electoral rosinc té les seves peculiaritat si es compara amb el global de la comarca. També ha estat destacable, la victòria de Ciutadans a Vilamalla, un 23% dels vots. L’efecte Ciutadans, tot i no tenir una incidència general a l’Alt Empordà, sí que ha interferit també en el territori amb la davallada del PP. Els populars han passat de ser la tercera força de la comarca en les generals de fa quatre anys a ser la sisena.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li