El Folch i Torres que fou escalenc

0
1127

En un dels extrems de la platja més cèntrica de l’Escala s’hi alça la casa d’El Gavià, un edifici singular presidit per la imatge d’aquest ocell tan mariner. Aquest edifici de pedra, amb finestres d’ull de bou, va ser construït l’any 1951 en el solar de l’antic escorxador de la vila. El seu propietari -que va inspirar les característiques arquitectòniques tan singulars de l’immoble- fou l’historiador, crític d’art i museòleg Joaquim Folch i Torres. Allà hi va passar llargues temporades d’estiu fins a la seva mort, l’any 1963.
La Fundació Folch i Torres -una entitat dedicada a promoure la figura dels cinc il·lustres germans, tots ells destacats intel·lectuals catalans- va començar dissabte a l’Escala els actes commemoratius del cinquantenari de la mort de Joaquim Folch i Torres i ho va fer en el singular marc de la casa d’El Gavià, un edifici que des de l’any 1985 és de propietat municipal, ja que l’Ajuntament el va comprar als seus hereus.
Ramon Folch i Camarasa, nebot de l’homenatjat i fins fa poc president de la fundació, va ser el convidat d’honor d’aquest acte, eminentment cultural. El poeta Carles Duarte va ser l’encarregat de llegir un conjunt de poemes de Joaquim Folch, publicats l’any 1950 al llibre Poesies i que tenien com a comú denominador el fet d’haver estat escrits a l’Escala i dedicats a veïns del poble. El pròleg el va fer Caterina Albert. La vetllada es va complementar amb la interpretació de dos poemes musicats i l’estrena d’un documental que servirà per difondre la seva figura.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li