El focus de grip aviària detectat als Aiguamolls bloqueja granges de l’Empordà

0
1368

Una cigonya mor pel virus al Parc Natural i dies després confirmen un brot en una granja d’ànecs de Sant Gregori


Afectacions a granges de l’Alt Empordà arran del focus de grip aviària detectat en un cigonya al Parc Natural dels Aiguamolls. L’au morta es va localitzar el 6 de febrer i Agricultura va confirmar que li havien detectat la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP). Això ha obligat a prendre mesures,com ara que les granges que es trobin a un radi de 10 quilòmetres del focus no podran vendre ni compar aus durant almenys dues setmanes.

El tema preocupa els avicultors que veuen frenada l’activitat, de moment. Les mesures preventives abarquen el radi de 10 quilòmetres però en el cas de les explotacions més pròximes al focus s’obliga a immobilitzar els animals almenys 21 dies. En aquesta situació es troben tres explotacions. Dues són per a consum propi i la tercera es dedica a la comercialització. Es dóna la circumstància que aquesta granja –a tocar del parc a Sant Pere Pescador–té 25.000 pollastres. El focus es va produir quan els animals encara no tenien una setmana i no es poden comercialitzar. De moment, els pollastres estan aïllats dins d’una nau i els gestors de l’explotació tenen un marge de tres setmanes per engreixar-los.

EL CAS DE LA CRISTINA BECH. En una zona més allunyada del focus, però dins del perímetre de control, hi ha l’explotació de la Cristina Bech. Just dos dies abans que saltés l’alarma la granja havia venut 25.000 pollastres d’engreix que tenia i això li ha evitat pèrdues econòmiques importants. La Cristina declara: “He tingut aquesta sort però tenim l’inconvenient de no saber quan podrem tornar a entrar pollastres”. A més el 17 de gener passat l’empresa va invertir 10.000 euros en 1.400 gallines ponedores per produir ous ecològics. De moment les mesures no afecten perquè les gallines encara es troben en període d’adpatació. Bech espera que la situació es normalitzi per d’aquí a 15 dies. Aquesta granjera però insisteix que l’alarma no és tan greu perquè el tipus de virus qu
e s’ha trobat a la cigonya morta “no afecta la carn ni els ous (…) es pot continuar consumint però és molt fulminant per a l’animal, que afaga el virus i l’endemà es mor”.

MÉS MESURES. El focus de la grip aviària també ha obligat a aplicar altres mesures com la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres. Mentrestant, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà continua funcionant amb normalitat i el seu director, Sergi Romero, remarca que fa setmanes que es fa vigilància i que gràcies això es va localitzar la cigonya afectada. Al Parc ja estaven en alerta perquè s’havien detectat altres casos a França. Romero explica. Ara es continua amb “la vigilància passiva (…) això vol dir anar a llocs on hi ha concentració d’aus, amb aigües permanents i mirar si hi ha individus morts”. El director insisteix que no se n’ha trobat cap més però assegura que en cas de tro
bar un ocell mort no es toca i s’engega el protocol”. Els agents rurals són els encarregats de recollir l’animal i portar-lo a analitzar. Romero insisteix que la situació no suposa risc per a les persones i que “es treballa per determinar si el virus s’ha pogut propagar entre altres individus”.

El cas de la cigonya amb grip aviària coincideix amb l’època de migració d’aquest tipus d’aus. L’exemplar estava anellat a París, i era adult .

SANT GREGORI. Després del cas detectat a l’Alt Empordà, dijous passat la Generalitat va confirmar un nou focus de grip aviària del subtipus H5N8 en una granja de recria d’ànecs a l’aire lliure a Sant Gregori (Gironès).Això ha obligat al sacrifici d’almenys 24.000 animals. Els propis de la granja on va aparèixer el focus, i els de sis explotacions més que van rebre ànecs de Sant Gregori. Els municipis afectats són Vilallonga de Ter, Vilopriu, Fontanilles, Bescanó, la Cellera de Ter, Sant Aniol de Finestres i Lliçà de Munt. La Generalitat recorda que “estem en un problema de sanitat animal”, ja que la influença aviària afecta aus i el tipus H5N8 no es transmet als humans.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li