El document del mes a Roses parla de l’epidèmia de còlera

0
717

Afortunadament, l’epidèmia de còlera de 1835 anomenada popularment còlera-morbo va ser derrotada, igual que les posteriors dels anys 1840, 1855 i 1865


L’arxiu municipal de Roses ha escollit aquesta peça de la parròquia de Santa Maria, on apareix escrita en castellà la partida de defunció de Magdalena Torras, el 22 d’agost del 1835. La difunta era filla de Sebastià Fonolleras i de Magdalena Garcia i vídua del tinent de l’exèrcit Jeroni Torras. Deixava un fill anomenat Josep i una filla de nom Maria Antònia. La particularitat d’aquest document, és que es tracta de la primera víctima de l’epidèmia de còlera que assotà Roses l’any 1835.

Segons l’historiador Mariano González de Sámano, la via d’arribada del còlera a Roses fou un vaixell francès anomenat Triton, carregat de soldats de la Legió Estrangera, que havia salpat de Toló uns dies abans i havia arribat a la nostra població el 20 d’agost. A partir de la mort de Magdalena Torras, el llibre d’òbits anà repetint en dies successius la mateixa fatídica notícia, mentre la població, els metges i les autoritats començaven a buscar solucions. Afortunadament l’epidèmia de còlera de 1835 anomenada popularment còlera-morbo va ser derrotada, igual que les posteriors dels anys 1840, 1855 i 1865.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li