El decret de sequera del Port de la Selva s’aixeca després de gairebé un any en vigor

0
910

Els veïns no podien consumir aigua de boca i estava prohibit el reg, entre altres restriccions


 

L’aqüífer del Port de la Selva s’ha recuperat finalment i ja torna a tenir els nivells de sal (clorurs) dins dels paràmetres considerats normals. És per això que la setmana passada es va procedir des d’alcaldia a aixecar el decret de sequera que estava vigent des del 28 de novembre de l’any passat. Els veïns no podien consumir aigua de boca i estava prohibit el reg, entre altres restriccions.

«Els episodis de pluges de les darreres setmanes han fet baixar recs i rieres després de molts mesos eixuts i aquestes vingudes d’aigua han comportat la recuperació de l’aqüífer», diu la resolució d’alcaldia del passat 7 de novembre. Amb la situació de pluges fa uns dies es va desconnectar la dessaladora mòbil que havia permès garantir l’ús de boca de la xarxa municipal durant la darrera part de l’episodi de sequera.

L’Ajuntament del Port de la Selva haurà de pagar ara una bona factura per l’ús de la dessaladora, que ha funcionat durant gairebé dos mesos. Tot i això, per fer front a la despesa, el municipi s’acollirà a ajuts de l’ACA per situacions d’emergència i la Diputació també hi ajudarà.

El problema del Port de la Selva no és el de manca d’aigua, sinó el de la salinització. Quan el nivell de l’aqüífer baixa pel major consum i la sequera, els nivells de clorur augmenten. El punt màxim permès és 250 mg de sal per litre d’aigua i s’havia arribat fins als 3.000 mg per litre. Les darreres anàlisis ja indicaven un nivell de 190 mg/l.

Una de les solucions pel problema és la connexió amb la xarxa de Llançà, tot i que es tractaria d’una mesura provisional. Més a llarg termini, la solució passaria per connectar-se a la xarxa procedent del pantà de Darnius-Boadella. El Port de la Selva té una demanda de mig milió de litres a l’hivern i de 2 milions a l’estiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li