El Cooperem es clou amb 240 ha desbrossades

0
539

En els √ļltims quatre anys set administracions de banda i banda de la frontera han treballat en diversos √†mbits per millorar la resposta contra els focs forestals


Els dos incendis forestals que el 22 de juliol del 2012 es van declarar a la Jonquera i a Portbou van marcar un abans i un despr√©s en la gesti√≥ ambiental del territori. Amb 13.963 hect√†rees de 18 ¬†municipis cremades i dues persones mortes, les administracions de banda i banda de la frontera es van posar en marxa per intentar evitar nous successos similars. Per aix√≤ el 2018 es va activar el projecte Cooperem, que ha comptat amb la participaci√≥ de set administracions entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud. I ara, 10 anys despr√©s, la iniciativa es clou amb un total de 240 hect√†rees desbrossades (b√†sicament del corredor d‚Äôinfraestructures jonquerenc), per√≤ tamb√© amb una coordinaci√≥ millorada entre els bombers catalans i francesos. Perqu√® la iniciativa tamb√© ha perm√®s millorar la coordinaci√≥ per reduir disfuncions en cas d‚Äôincendi en qualsevol de les dues bandes dels Pirineus, i ara els dos cossos de bombers disposen de mapes unificats, r√†dios amb les freq√ľ√®ncies que fan servir cada un d‚Äôells i m√†negues compatibles amb els dos sistemes. Tot, per millorar la resposta en cas d‚Äôemerg√®ncia.

√öLTIMS TREBALLS ENLLESTITS. Al llarg d‚Äôaquests quatre anys, una de les potes que ha tingut el projecte ha estat la de crear franges de protecci√≥ per prevenir la propagaci√≥ dels incendis. Les administracions han treballat al llarg de 240 hect√†rees repartides entre les dues bandes dels Pirineus. A la zona gironina, l‚Äôextensi√≥ en qu√® s‚Äôha treballat s√≥n 134 hect√†rees repartides entre els termes municipals de la Jonquera, Capmany, Biure i Darnius. Les √ļltimes tasques, que s‚Äôacaben d‚Äôenllestir, s‚Äôhan focalitzat a les zones de Sant Mart√≠ del Forn de Vidre (entre la Jonquera i el Port√ļs) i els Banys de la Merc√® (entre la Jonquera i Figueres, als termes deCapmany, Biure i Darnius).

Dijous diverses autoritats van fer una visita a aquesta zona, i el Departament d‚ÄôAcci√≥ Clim√†tica ha garantit que, tot i la finalitzaci√≥ del projecte europeu, hi ha un ¬ęcomprom√≠s¬Ľ de mantenir les franges. La directora dels serveis territorials a Girona, Elisabet S√†nchez, va recordar que les franges s‚Äôhan de mantenir per garantir el seu funcionament al llarg dels anys. Per aix√≤ va assegurar que el Govern seguir√† desbrossant les franges creades de forma mec√†nica i, en la mesura que pugui, a trav√©s de la pastura amb animals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li