El consorci de la Costa Brava gestionarà l’abastament d’aigua de quatre pobles més

0
755

El subministrament i les instal·lacions de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar passaran a mans de l’ens públic


El Consorci d’Aigües de la Costa Brava, un ens públic integrat per la Diputació de Girona i 47 municipis del litoral i prelitoral gironí, assumirà la gestió de l’abastament d’aigua potable en alta de quatre pobles més de l’Alt Empordà a partir de l’1 d’octubre del 2023. Es tracta de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar, que se sumaran als 12 municipis de la comarca ja inclosos en la xarxa. Així ho han acordat totes les parts després que els plens respectius hagin donat llum verda a un traspàs de competències que també inclourà la titularitat de les instal·lacions que es requereixin per desenvolupar el servei.

Els quatre municipis són membres fundadors del Consorci d’Aigües, però sempre han gestionat ells mateixos l’abastament. Actualment del consorci només en reben el servei de sanejament en alta de les aigües residuals urbanes. I en major o menor mesura tots han patit algun problema d’abastament en els últims anys.

PORTBOU. El subministrament d’aigua potable s’hi porta a terme a partir de l’embassament, de 130.000 m3, i el tractament posterior de les aigües a la planta potabilitzadora. Per completar l’abastament en els casos de sequera o d’avaries de la xarxa, des del 2009 es compta amb un pou nou i una planta de tractament d’osmosi inversa amb remineralització posterior, molt necessària perquè l’aigua del pou se salinitza molt ràpidament.

COLERA. L’aigua potable procedeix d’un pou al costat de la riera, des del qual es pot impulsar directament al dipòsit o, depenent de la qualitat de l’aigua, a una planta de tractament mitjançant osmosi inversa.

EL PORT DE LA SELVA. L’abastament en alta s’efectua des de dos pous, de 15 metres de profunditat cadascun, ubicats a la llera de la riera de Romanyac. Des d’allà, l’aigua s’impulsa al dipòsit municipal emplaçat al puig de les Forques, a la urbanització El Mirador. Però en els últims anys, sobretot durant els mesos d’estiu, quan s’abat la sequera, el poble ha patit diversos problemes de salinització que han obligat l’Ajuntament a reduir els usos domèstics de l’aigua. Davant d’aquesta situació s’havien estudiat diverses opcions i possibles solucions, i el juliol del 2020 l’ACA va concedir un ajut d’un milió d’euros perquè tant el Port de la Selva com la Selva de Mar es connectessin amb la xarxa de l’embassament de Darnius Boadella.

LA SELVA DE MAR. Disposa d’una única captació, formada per un pou situat als afores, davant l’ermita de Sant Sebastià, que bomba aigua directament al dipòsit municipal.

LES ACTUACIONS, TAMBÉ. A partir de l’1 d’octubre del 2023, el Consorci d’Aigües de la Costa Brava assumirà la titularitat de totes les instal·lacions i es farà càrrec de les despeses de les reformes que siguin necessàries per posar-les al dia, així com de l’execució de les actuacions d’abastament subvencionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en aquests municipis. Cal destacar l’assumpció d’una gestió molt singular com la de l’embassament amb presa de Portbou, que actualment és de titularitat municipal.

Davant d’aquestes noves incorporacions, el president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, posa en valor el pas que s’ha fet: «L’aigua és un bé essencial per a la qualitat de vida de les persones, i la nostra missió és garantir el millor servei possible d’abastament, en sintonia amb el que ens demanen els ajuntaments del litoral i el prelitoral gironí. Creiem que, assumint aquestes competències, tots en sortirem beneficiats», declara.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li