El conseller Saura inaugura un monument en record dels exiliats a Figueres

0
951

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha assistit aquest dissabte a la descoberta d’un monument en record dels exiliats de la Guerra Civil que s’ha situat al final de l’avinguda Perpinyà de Figueres, als afores de la capital altempordanesa i just al punt on 70 anys abans milers de persones iniciaven els últims i perillosos vint quilòmetres cap a la frontera amb França. ‘Crec que l’exili és possiblement un dels símbols més perdurables de la injustícia del franquisme’, ha comentat Saura, que ha estat acompanyat d’una nombrosa representació institucional, amb la presència destacada de l’expresident Pasqual Maragall i representants dels consolats polonès i mexicà.

‘Centenars de milers de persones varen començar aquí el seu camí cap a l’exili. Persones que es varen convertir en defensors, en combatents de la pau’, ha continuat el conseller d’Interior, que els ha titllat afectuosament ‘d’ambaixadors de la democràcia de l’estat espanyol’. Segons Saura, s’ha d’acabar amb ‘la mentida’ que amb l’acabament de la Guerra Civil va començar una època de pau. ‘Aquesta idea no és certa. Fins als anys 70, la dictadura va omplir la societat espanyola de violència estructural i institucional’, ha criticat el conseller d’Interior, que ha recordat que més de 500.000 persones varen haver de fugir de Catalunya ‘simplement perquè, si es quedaven, la seva vida corria perill’.

‘D’aquestes, només 200.000 varen tornar a finals de la dictadura mentre que moltes d’altres no varen tornar mai més’, ha assenyalat el conseller amb contundència, davant la mirada emocionada de molts exiliats espanyols i catalans. ‘És per tot això, que jo crec que aquest acte té un gran simbolisme per on es fa, pel moment en què es fa i perquè és una mirada al passat amb voluntat també d’encarar el futur’, ha explicat Saura, que ha assegurat que, segons les Nacions Unides, en l’actualitat hi ha més de 25 milions al món que pateixen qualsevol tipus d’exili. Pepita León, presidenta de l’Amical dels Antics Guerrillers Espanyols a França, ha estat una de les presents a l’acte d’aquest dissabte a Figueres i també va patir l’exili de la Guerra Civil.

‘Hem esperat 70 anys per tenir un monument aquí, en aquesta mateixa carretera on jo hi vaig passar de petita’, ha comentat León, de 72 anys i resident a Perpinyà. ‘Els meus peus han crescut des de llavors’, ha puntualitzat amb nostàlgia mentre recorda els nombrosos bombardejos que va patir a la capital de l’Alt Empordà en l’any i mig que hi va viure. ‘Des de 1938 m’hi vaig estar amb la meva mare. El meu pare estava al front fins que a la batalla de l’Ebre va ser ferit i el varen portar al Castell de Figueres’, ha explicat la presidenta de l’Amical dels Antics Guerrillers Espanyols a França.

‘Així, fins que varem sortir cap a França en un camí bastant perillós i que patia els atacs constants de l’aviació nacional’, ha afirmat León, que rememora amb duresa el seu llarg camí de l’exili. ‘D’aquella època en guardo la por als avions, més aviat pànic, el soroll de la gent i el record de trossos del camí fets en camió’, ha enumerat la presidenta de l’Amical dels Antics Guerrillers Espanyols. ‘Com ha dit la meva amiga Josefina Piqué, també exiliada, els nens recorden molt bé els traumes que han viscut. Per mi, l’exili és només soroll, avions i multitud’, ha finalitzat León.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li