El Congrés insta l’Estat a paralitzar la delimitació dels canals d’Empuriabrava

0
902

La Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés ha aprovat aquest dimarts amb el vot en contra del PSC, la proposició no de Llei de CiU que demana al govern espanyol que paralitzi el procediment de delimitació del domini públic marítim-terrestre en la Marina d’Empuriabrava que està realitzant la Direcció General de Costes. El procés de delimitació en aquesta zona, segons la diputada de CiU, Montserrat Surroca, tindria unes ‘conseqüències econòmiques, i socials molt importants’ i ha destacat que afecta a 5.000 persones, pel que no es pot negar ‘l’alarma social’ que suscita aquesta qüestió que, fins al moment, ha generat 2.000 al·legacions dels veïns d’Empuriabrava.

La portaveu de CiU en aquesta Comissió i diputada per Girona, Montserrat Surroca, ha presentat aquesta Proposició no de Llei en el Congrés després que el Departament dirigit per Elena Espinosa, a través de la Direcció General de Costes, iniciés un procediment administratiu de delimitació dels béns del domini públic marítim-terrestre de la ‘Marina d´Empuriabrava’.

Surroca ha recalcat que en aquest cas de la Marina d’Empuriabrava es una marina interior i artificial anterior a la Llei de Costes que està transferida a la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa considera una ‘ingerència’ que l’Estat emprengui l’esmentada delimitació quan la competència resideix en la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat que l’Estatut vigent, així com l’anterior, estableix que la Generalitat té competència exclusiva per gestionar les instal·lacions portuàries que no siguin d’interès general, com és el cas del port de la Marina d’Empuriabrava. En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Francesc Canet, també ha considerat d’especial rellevància aquests punts.

En aquest context, la diputada de CiU per Girona ha fet posat de relleu la ‘incongruència’ del PSC ja que a Madrid no ha donat suport a la proposició no de Llei de CiU mentre que a Catalunya té un procedir totalment diferent. En aquest sentit, ha recordat que el setembre de 2008 el departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat que dirigeix el conseller del PSC Joaquin Nadal es va mostrar desfavorable a la delimitació de la zona en qüestió i va atribuir la competència administrativa per emprendre aquest procés a la Generalitat de Catalunya. ‘El PSC actua d’una manera a Madrid i d’un altre a Catalunya’, ha considerat. 

Durant el debat d’aquesta iniciativa i a proposta d’ERC, s’ha reconegut que la marina d’Empuriabrava és ‘única i exclusivament’ competència del Govern perquè aquestes no són ‘instal·lacions portuàries d’interès general i estan situades en una marina interior’. El diputat d’ERC, Francesc Canet, consdiera clau ‘la garantia que la marina d’Empuriabrava no és competència de l’Estat’. Canet ha explicat que aquest fet ‘garanteix la supervivència d’aquest espai d’elevat interès turístic i social’.El Congrés ha reconegut, d’aquesta manera, que la marina d’Empuriabrava va ser traspassada l’any 1980 i és la Generalitat l’única administració competent i que en cap cas es pot considerar la zona com a domini marítimo-terrestre. El diputat ha explicat que l’aprovació de la iniciativa d’Esquerra serveix per garantir la supervivència d’Empuriabrava, i ha anunciat que des ‘de la nostra formació se seguirà treballant per buscar solucions a les problemàtiques que s’han plantejat als canals de Santa Margarita a Roses i a Sant Pere Pescador’. A Sant Pere pescador, el ministeri té intenció de delimitar també un domini públic marítimo-terrestre, en aplicació de la Llei de costes.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li