El comerç vol suport i solucions

0
1480

Mobilitat, aparcament, obertura en dies festius i la necessitat d’una regidoria de Comerç van ser alguns temes tractats


 

Molta expectació dijous passat al vespre al cinema las Vegas per seguir el debat organitzat per Comerç Figueres Associació amb la col·laboració d’HORA NOVA. Més de 300 persones -la majoria del sector- van omplir la sala per escoltar els compromisos que els polítics figuerencs adquirien amb el comerç de la ciutat. El gerent de Comerç Figueres Associació, Carles Tubert, va ser l’encarregat de conduir l’acte i de presentar els vuit ponents, representants de tots els partits que volen concórrer a les eleccions municipals.

MOBILITAT. El debat es va iniciar amb el bloc dedicat a la mobilitat, la senyalització i l’aparcament. La majoria va apostar per canviar el pla de mobilitat del 2013 amb el consens suficient. El representant del PDeCAT, Jordi Masquef, també va parlar de desmassificar el trànsit del centre de la ciutat i de millorar la senyalització. Aquest fet el va relacionar amb aconseguir «una xarxa d’aparcament gratuït potent a 10 minuts del centre». Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Agnès Lladó, també afegia «la necessitat de canviar el xip amb el tema d’agafar el cotxe». ERC creu que caldria cuidar més l’àmbit de la senyalització i recuperar també iniciatives com el pla Smart City i Imagine.

Pere Bosch, de la CUP, va fer una crida per a la millora d’aquest centre comercial obert «que tenim a Figueres» i per un calendari per millorar la senyalització. En aquest sentit, Bosch considera que «la gent ha de saber on ha d’aparcar i on hi ha les parades de busos i les estacions de tren».

Pel portaveu del PSC, Pere Casellas, Figueres necessita trobar fórmules pel problema de l’aparcament i va proposar l’ampliació del pàrquing soterrani de la plaça Catalunya. Pel que fa a l’àrea verda, el PSC creu que «tanta zona verda només fa que foragitar la gent del centre comercial». Casellas va afegir: «Quan els cotxes puguin quedar-se i aparcar a la zona comercial, quan tinguem això superat, aleshores abordem el tema de la senyalització».

La portaveu del PP, M. Àngels Olmedo, va insistir en la creació de més aparcament dissuasiu. Amb la senyalització, el PP creu que cal millorar molts temes i com a exemple va posar el dels accessos a l’estació de l’AVE.

Per C’s, totes les solucions del comerç passen per la creació de la regidoria de Comerç i en concret per dotar la ciutat d’un òrgan com l’Agència de Comerç i Turisme. El portaveu taronja, Héctor Amelló, creu que «tot en matèria de comerç s’ha de planificar i fer-ho passar per aquest òrgan».

Òscar Vergés (CExF) va fer una crida a fer ús del transport públic i d’altres mitjans alternatius al cotxe. Per això creu que «la senyalització és bàsica per reduir la presència de cotxes al centre de la ciutat». Per la seva banda, Carme Ribot, de la plataforma Canviem Figueres, es va preguntar: «Què han fet tot aquest temps des de l’Ajuntament?» Ribot també va considerar bàsica una bona senyalització per millorar la mobilitat.

EXCEPCIONALITAT TURÍSTICA. El comerç de set dies a l’any i la proposta de mantenir i ampliar la zona d’excepcionalitat turística a Figueres va crear divisions. Tot i que amb matisos, defensen mesures en aquest sentit PDeCAT, PP i C’s. Les negatives més rotundes van venir d’ERC, la CUP i Compromís. El PSC és més aviat partidari de fomentar que no es marxi a fora a comprar i «que la gent d’aquí gasti aquí». Altres temes que es van abordar van ser les relacions amb la Fundació Gala-Salvador Dalí i les qüestions sobre fer complir la legalitat. En aquest tema, el PDeCAT va demanar més recursos i més suport de la Generalitat. D’altra banda, tothom coincidia en la necessitat de crear una regidoria de Comerç o un òrgan per abordar qüestions del sector.

EL CLAM. El president de Comerç Figueres, Jordi Anguera, va reclamar als polítics solucions pel sector. Va insistir en la qüestió del compliment de la legalitat de tots els establiments i, en definitiva, va demanar més implicació a l’Ajuntament. Anguera va ser clar: «S’ha perdut pistonada i necessitem que comenceu a treballar per la ciutat, cal una regidoria de comerç, ja».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li