El Centre de Fauna dels Aiguamolls estrena instal·lacions i obre una etapa d’esperança

0
1222

El nou edifici ha suposat una inversió de 189.000 euros finançats amb fons FEDER de la Unió Europea


La continuïtat del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà va perillar durant un temps. Aquest servei creat el 1984 va estar a punt de tancarl’any 2013 arran de les retallades, però una campanya, liderada per la Iaeden, va aconseguir frenar-ho. Dimecres passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, visitava les noves instal·lacions i no es va estar d’agrair la tasca de les entitats ecologistes que van fer possible les obres i evitar la calusura del centre.

LA INVERSIÓ. L‘ampliació ha permès habilitar noves instal·lacions per acollir animals que arriben ferits o malmesos durant el seu procés de recuperació i millorar, també, tant l’atenció com les condicions de treball del personal veterinari i assistencial. L’actuació ha suposat una inversió de 189.000 euros, finançats amb fons estructurals FEDER de la UE i suposa la culminació del trasllat d’aquest espai fins al Cortalet. I és que quan es va crear, l’any 1984, el centre es va situar en uns terrenys del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà dins una zona inundable que és reserva integral. Per aquesta raó, sempre ha estat present la necessitat de traslladar-lo a un altre indret, dins l’àmbit del Parc Natural.

GÀBIES DE VOL. La nova construcció ocupa una superfície total de 527 metres quadrats, 335 dels quals són gàbies de vol, formades per recintes tancats perimetralment a cel obert. També hi ha 48 metres quadrats més dedicats a coberts amb porxos d’ombra per protegir del sol o la pluja les aus. En total, compta amb quatre gàbies per a aus voladores, una de majors dimensions, i una per a ocells passeriformes. La resta de la superfície, 187 metres quadrats, acull vuit recintes destinats a gàbies de muda, una càmera frigorífica per guardar aliments, una cuina per preparar-los, un espai per acollir cries de tot tipus d’espècies i un estabulari per criar animals que serveixen d’aliment. El nou edifici, de planta rectangular, s’ha construït en planta baixa, amb dues alçades diferenciades.

LA TASCA. El Centre de Fauna dels Aiguamolls treballa des de fa 36 anys en l’atenció d’animals ferits i projectes de recerca. La seva activitat principal se centra, doncs, en l’atenció i la rehabilitació de la fauna autòctona que ingressa i les activitats forenses que això comporta. A més, col·labora amb universitats i entitats externes en projectes de recerca.Fins al 31 d’agost el nombre d’animals atesos al centre ha estat de més de 1.600. Concretament, durant l’estiu s’ha recollit 221 animals al Baix Empordà, 97 a la Selva, 194 al Gironès i 58 al Pla de l’ Estany, i el Cos d’Agents Rurals de l’ Alt Empordà n’han portat 408 més. Pel que fa a les antigues instal·lacions, es permetrà l’acollida d’animals d’altres zones del país i es naturalitzarà l’espai.

PETICIONS. La Iaeden va celebrar en un comunicat la visita del conseller i va aprofitar per demanar la revisió de les condicions de la plantilla del centre per garantir «el manteniment de l’equip actual». També es proposa un agument del pressupost per l’any vinent procedent de la recaptació de l’impost d’emissions de CO2 i que s’amplïi el personal.

Pel que fa a temes polèmics com la variant de Torroella de Montgrí, Calvet va assegurar que si la majoria del territori s’hi oposa està diposat a aturar el projecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li