EL CEESCA presenta la XII Trobada d’Estudi per la preservació de la pedra seca

0
640

El president del CEESCA, Josep Maria Villena, va destacar la riquesa de la pedra seca a Cada­qués, a través d’un ampli recull sobre aquest patrimoni en forma de barraques, clopers, forns, ponts o carrerades


El Centre d’Estudis Cadaquesencs (CEESCA) va presentar, el passat dissabte, al teatre Art i Joia de Cadaqués, la XII Trobada d’Estudi: Preservació del Patrimoni de Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional als territoris de parla catalana, que se celebrarà l’octubre del 2023. L’acte va tenir com a objectiu donar a conèixer l’encontre que tindrà lloc al municipi i la seva importància, sobretot arran de la declaració l’any 2018 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

El president del CEESCA, Josep Maria Villena, va destacar la riquesa de la pedra seca a Cada­qués, a través d’un ampli recull sobre aquest patrimoni en forma de barraques, clopers, forns, ponts o carrerades. Es preveu que la trobada «serveixi per exposar, promocionar i divulgar estudis i treballs referents a la pedra seca i a la seva arquitectura, a més de ser un espai d’intercanvi i coneixement», va afirmar Villena.

A la trobada, promoguda per l’APSAT des del 2000, es treballaran diversos àmbits, com el patrimonial, amb la conservació de la llengua, història i arquitectura. Altres aspectes seran la cultura i l’art, personatges reconeguts amb lligams amb aquest mètode constructiu, l’ús de les noves tecnologies com a forma de documentar edificacions, i el compromís amb el medi ambient i el canvi climàtic.

Durant l’acte també es va donar a conèixer el logotip guanyador que encapçalarà els actes sobre la pedra seca del 2023, obra de la dissenyadora Betty Llensa. Al concurs s’hi van presentar un total de 32 propostes creatives.

MÉS FORMACIÓ. Un altre dels municipis que aposta per la conservació i difusió d’aquesta tècnica és Roses. Ha finalitzat l’últim curs de pedra seca programat organitzat aquesta primavera per l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roses, impartit per l’associació Gremi dels Margers de Catalunya. Un total de 41 alumnes han assistit als cursos, distribuïts entre públic general, gestors i gestores de finques rústiques, brigades municipals i professionals del sector de la construcció. En la posada en pràctica de les tècniques mostrades, s’ha treballat en la recuperació i restauració dels murs de pedra seca de la Carrerada de la Margina, un camí ramader de titularitat pública situat entre el Mas Pairet i la Torreta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li