El castell de Sant Ferran de Figueres acollirà el III Congrés de l’Advocacia Catalana

0
681

Figueres acollirà, de l’1 al 3 d’octubre, el III Congrés de l’Advocacia Catalana. Els professionals posaran sobre la taula els problemes tant de l’advocacia com de l’administració de justícia. El degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Jaume Torrent, ha explicat que no només es tracta d’allargar els debats endèmics de la professió, sinó de trobar solucions per millorar la justícia. El poc ús del català en l’administració de justícia, la vaga dels jutges o com millorar en celeritat quan les estructures són del segle XIX són alguns dels temes que posaran sobre la taula. A Catalunya hi ha actualment uns 28.000 advocats. 

Després de dos congressos a Tarragona, ara és el torn de Figueres. El castell de Sant Ferran és l’espai triat per convertir-se en seu del III Congrés de l’Advocacia Catalana. Estarà obert no només als advocats de Catalunya sinó els dels Països Catalans i la llengua vehicular serà el català.

Torrent ha explicat que, precisament, aquest serà un dels temes a debat dels professionals. Quins són els motius que fan que el català pràcticament no s’utilitzi en l’administració de justícia tot i els esforços que es destinen a potenciar-ho. També tractaran quin és el punt de vista dels advocats a les mobilitzacions que han emprès els jutges per reclamar millores a la justícia.

Durant els dies previs al congrés, preveuen començar un debat paral·lel a través de blocs d’internet on els advocats puguin dir-hi la seva sobre les qüestions que es vagin plantejant. La intenció és que alguns d’aquests debats continuïn oberts i es tractin durant els tres dies de congrés però que altres discussions ja estiguin tancades perquè s’ha consensuat la solució.

En els tres dies de congrés, tres primeres figures de l’advocacia reflexionaran sobre diversos temes per fomentar el debat. En el dret penal discutiran sobre si la instrucció s’ha de seguir fent a través del jutge instructor o si cal canviar-ho i es faci a través del ministeri fiscal com en altres països.

Relacionat amb el dret civil, debatran sobre la necessitat de crear un dret civil català quan s’està parlant d’unificar el dret civil europeu. En dret internacional tractaran sobre l’aplicació de les directrius comunitàries en el dia a dia de la professió. També hi haurà un darrer apartat sobre la mediació i com millorar-la per evitar processos judicials.

Paral·lelament al congrés hi haurà la fira de l’advocacia amb productes que puguin interessar als professionals i un apartat que vol fomentar la internacionalització dels despatxos d’advocats establint col•laboracions amb altres bufets. Finalment, hi haurà cicles de cinema i dret oberts al públic per acostar el congrés al conjunt de la ciutadania.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li