El Cap de Creus treballa per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible

0
1241

Propietaris, empresaris, alcaldes i altres actors van participar dimecres en el segon fĂČrum participatiu, a Llançà


 

El Parc Natural del Cap de Creus i els vuit municipis que en formen part (CadaquĂ©s, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Roses i VilajuĂŻga) estan treballant per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible. Es tracta d’un certificat que la FederaciĂł EUROPARC –que agrupa les entitats gestores d’espais protegits d’arreu d’Europa– va crear als anys 90 per donar resposta a la preocupaciĂł de diversos espais sobre com gestionar el turisme en els seus Ă mbits de protecciĂł.

El distintiu, que tĂ© una vigĂšncia de 5 anys (desprĂ©s s’ha de renovar), acredita els espais naturals que han definit una estratĂšgia i un programa d’actuacions de turisme sostenible; i el Cap de Creus i els vuit municipis que en formen part fa un any que treballen per obtenir-lo. Per aconseguir-ho, han contractat l’empresa Repte Territorial, que estĂ  liderant els treballs tĂšcnics i de participaciĂł necessaris. PerquĂš tal com explica una de les seves responsables, Isabel Junquera, «aquest treball s’ha de fer de manera participada, perquĂš en el procĂ©s per definir aquesta estratĂšgia hi han de participar diferents agents».

En aquest procĂ©s, s’han creat dos espais de treball: un de carĂ cter tĂšcnic i un altre de mĂ©s obert. Aquest segon dona veu a alcaldes, propietaris de territoris que estan a dins del parc natural o empresaris, entre altres. I dimecres es va reunir a l’Oficina de Turisme de Llançà per aprovar l’estratĂšgia 2020-2024 i començar a treballar en les propostes del programa d’actuacions. Entre les idees mĂ©s destacades que van sorgir, hi ha les opcions de crear un espai coordinat entre les diferents oficines i punts d’informaciĂł turĂ­stica dels vuit municipis que formen part del parc, i que inclogui tambĂ© els punts d’informaciĂł del parc. A mĂ©s, tambĂ© es van plantejar idees com reforçar la vigilĂ ncia ambiental (amb els usos que fan els turistes de l’espai protegit), que les empreses turĂ­stiques millorin la informaciĂł que donen del propi parc natural, valoritzar el patrimoni de pedra seca, que els turistes tambĂ© puguin participar en projectes de voluntariat, donar valor a la tasca artesanal, o millorar l’oferta de transport pĂșblic, entre altres. «SĂłn diferents temes clau per assegurar i impulsar la sostenibilitat en el turisme», explica Junquera, que afegeix que «no Ă©s una normativa, sinĂł un programa d’actuacions que es posa en comĂș per millorar».

Les administracions que formen part del parc fa un any que treballen per presentar la candidatura aquest desembre. Posteriorment, la primavera que ve una delegaciĂł de la FederaciĂł EUROPARC farĂ  una visita sobre el territori, i desprĂ©s ja resoldrĂ . En el cas que atorguin el certificat, inicialment serĂ  per al territori. PerĂČ desprĂ©s tambĂ© el podran anar sol·licitant les empreses que hi ha en l’àmbit del parc. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li