El Cap de Creus treballa per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible

0
965

Propietaris, empresaris, alcaldes i altres actors van participar dimecres en el segon fòrum participatiu, a Llançà


 

El Parc Natural del Cap de Creus i els vuit municipis que en formen part (Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Roses i Vilajuïga) estan treballant per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible. Es tracta d’un certificat que la Federació EUROPARC –que agrupa les entitats gestores d’espais protegits d’arreu d’Europa– va crear als anys 90 per donar resposta a la preocupació de diversos espais sobre com gestionar el turisme en els seus àmbits de protecció.

El distintiu, que té una vigència de 5 anys (després s’ha de renovar), acredita els espais naturals que han definit una estratègia i un programa d’actuacions de turisme sostenible; i el Cap de Creus i els vuit municipis que en formen part fa un any que treballen per obtenir-lo. Per aconseguir-ho, han contractat l’empresa Repte Territorial, que està liderant els treballs tècnics i de participació necessaris. Perquè tal com explica una de les seves responsables, Isabel Junquera, «aquest treball s’ha de fer de manera participada, perquè en el procés per definir aquesta estratègia hi han de participar diferents agents».

En aquest procés, s’han creat dos espais de treball: un de caràcter tècnic i un altre de més obert. Aquest segon dona veu a alcaldes, propietaris de territoris que estan a dins del parc natural o empresaris, entre altres. I dimecres es va reunir a l’Oficina de Turisme de Llançà per aprovar l’estratègia 2020-2024 i començar a treballar en les propostes del programa d’actuacions. Entre les idees més destacades que van sorgir, hi ha les opcions de crear un espai coordinat entre les diferents oficines i punts d’informació turística dels vuit municipis que formen part del parc, i que inclogui també els punts d’informació del parc. A més, també es van plantejar idees com reforçar la vigilància ambiental (amb els usos que fan els turistes de l’espai protegit), que les empreses turístiques millorin la informació que donen del propi parc natural, valoritzar el patrimoni de pedra seca, que els turistes també puguin participar en projectes de voluntariat, donar valor a la tasca artesanal, o millorar l’oferta de transport públic, entre altres. «Són diferents temes clau per assegurar i impulsar la sostenibilitat en el turisme», explica Junquera, que afegeix que «no és una normativa, sinó un programa d’actuacions que es posa en comú per millorar».

Les administracions que formen part del parc fa un any que treballen per presentar la candidatura aquest desembre. Posteriorment, la primavera que ve una delegació de la Federació EUROPARC farà una visita sobre el territori, i després ja resoldrà. En el cas que atorguin el certificat, inicialment serà per al territori. Però després també el podran anar sol·licitant les empreses que hi ha en l’àmbit del parc. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li