El camí que va fer Abdó Terradas

0
963

El camí de la Font del Soc, que enllaçava Figueres i Vilabertran, forma part de la història local des de temps immemorial, tot i que actualment no es practicable ja que alguns dels seus trams es troben degradats o bé estan integrats en propietats particulars. La Fundació Albert Tomas i Bassols, que en els seus pocs anys d’existència evidencia un especial interès cap els temes del patrimoni comarcal, ha gestionat davant dels dos ajuntaments la recuperació d’aquest vial i fins i tot n’ha elaborat un estudi preliminar de caràcter tècnic.
Albert Tomàs, que és fill de Vilabertran i des de sempre havia sentir a parlar d’aquest vial, considera que “aquest camí es troba en l’oblit, però disposa d’una gran càrrega històrica. Hem elaborat un primer esbós per determinar el seu traçat i els aspectes legislatius que cal tenir en compte per a la seva recuperació. Creiem que és perfectament viable. Fa anys es va plantejar un projecte molt ambiciós, que va quedar en un no res, però nosaltres el que volem és que s’hi pugui transitar, fer-hi un petit passeig, res més. De moment les primeres gestions que hem fet, amb els Ajuntaments de Figueres i Vilabertran, han donat un resultat positiu, però hem d’esperar a què tot plegat es concreti una mica més per cantar victòria”.
Segons l’estudi d’aquesta fundació, “el camí de la Font del Soc va néixer segurament en època romana, en una estratègica cruïlla d’importants camins. Un d’ells era el que baixava dels colls de la Maçana i de Banyuls, passava per Peralada i Vilabertran i anava a ajuntar-se, prop de Figueres a l’Aigüeta, amb el que procedia del coll de Panissars”. Amb els segles es va convertir en la principal via d’enllaç entre els dos municipis i hi ha testimonis que fins i tot després de la Guerra Civil encara el creuaven les verduleres de Vilabertran per anar al mercat de Figueres a vendre els seus productes. El progressiu abandondament del camí va portar a la seva degradació. Actualment, la popular font que li dóna nom pertany a una finca privada i una part del trajecte ha quedat absorbit per la vegetació de la riera de l’Aigüeta i les finques que l’envolten. Fins i tot està creuat per un canal de rec.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li