El calçot empordanès es fa un lloc

0
1213

El nombre d’agricultors locals continua augmentant empès per la forta demanda dels restauradors de la zona


 

Ja fa temps que el calçot autòcton de la zona empordanesa ha deixat de ser un desconegut. Més dolç i menys fibrat que el reputat producte de Valls, la ceba de calçot local ha viscut amb els anys una consolidació no només evident a la taula dels locals de restauració, el seu principal trampolí, sinó també en la xifra de productors ecològics, que ha anat creixent de manera paulatina.

Un dels quals és l’empresa Agrícola Josep’s de Vila-sacra. “El calçot d’aquí és un producte conegut al 100% a la zona, va començar a fer-se un nom molt a poc a poc, però ara ja s’ha fet un lloc i hi ha molts restaurants que l’utilitzen”, explica Josep Dabau, copropietari de l’empresa juntament amb el seu pare, que també es diu Josep.

“Estem parlant d’un producte consolidat que no només el venem a la part empordanesa, sinó també a la Garrotxa, al Gironès o a la Catalunya del Nord, on es fan moltes més calçotades que a aquí”, afegeix Dabau, que per aquest any estima una producció d’unes 300.000 cebes, similar als registres dels exercicis anteriors.

APRECIAT A TAULA. “Cada vegada hi ha més productors de calçots, abans patíem bastant per trobar productes ecològics de la terra, però ara ja no”, explica el xec del restaurant El Molí de l’Escala, Jordi Jacas, que des de fa cinc hiverns, a la braseria Grids del seu local, inclou un menú del calçot amb productes de les contrades. “Probablement l’Empordà és més terra de calçots que el sud de Catalunya, la terra és agraïda i els productors fan molt bé el seu procés, tot i que encara falta tradició”, explica Jacas abans de deixar anar una recomanació: “El primer calçot, sense salsa.”

La braseria Grids inaugura la temporada

El restaurant El Molí de l’Escala de Jordi Jacas va celebrar divendres passat la primera calçotada de la temporada a seva braseria Grids, un espai que amb el temps ha evidenciat la consolidació de la ceba del calçot a la zona empordanesa: quan va començar només l’abastia un sol proveïdor, mentre que ara ja en són cinc. A l’Empordà, la ceba de calçot es planta des del mes d’agost i es cull a partir de novembre. Si el temps ho respecta, es poden trobar calçots fins al més d’abril.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li