El bloqueig es va allargar 32 hores

0
1169

En ser desallotjats de l’autopista, dimarts els manifestants van tallar l’N-II al seu pas pel tram urbà de la Jonquera


La protesta de Tsunami Democràtic a la Jonquera –probablement la més important des que ara fa un mes es va dictar la sentència contra els líders del procés– es va allargar més de 30 hores. Tal com va avançar HORA NOVA, el primer grup va tallar l’A-9 al Pertús el dilluns al matí, i els manifestants no van marxar de la Jonquera fins dimarts a la tarda. Dimarts al matí, en ser desallotjats de l’AP-7, es van traslladar al tram urbà de l’N-II, on van anar fent diversos talls intermitents i simultanis fins a quarts de cinc de la tarda.

Tot i això, els efectes de la protesta a l’Alt Empordà es van allargar fins dimecres a la nit. Primer, perquè d’aquí l’organització va traslladar les mobilitzacions a Girona, on van tenir l’AP-7 ocupada fins dimecres al matí. I segon, perquè dimecres a la tarda també es va haver d’interrompre la circulació ferroviària d’alta velocitat entre Girona i Figueres per una amenaça de bloqueig. En aquest cas, finalment els Mossos només van interceptar un grup de persones i els van interceptar un aparell de megafonia a Bàscara, però la suposada irrupció de les vies no es va fer efectiva.

Durant les 32 hores de bloqueig a la frontera, els Gendarmes i els Mossos van detenir 20 persones. Cal destacar el cas d’un camioner que va intentar avançar entre la multitud de l’N-II (enmig d’escridassades dels manifestants i dels cops de porra dels policies), i a qui acusen d’un delicte de conducció temerària. A banda d’això, però, les protestes van transcórrer amb una relativa tranquil·litat. Només en el moment dels desallotjaments es van viure instants de tensió, sobretot quan la gendarmeria francesa va ruixar els concentrats amb gas pebre o quan els antiavalots van fer servir les porres per dispersar els més resistents.

En qualsevol cas, l’acció va provocar una gran afectació viària a tota la comarca, on milers de camions van estar aturats durant hores. La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) va alertar que les pèrdues per a les empreses podien superar els 25 milions d’euros diaris, i Abertis no ha tancat la porta a «prendre les accions oportunes».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li