El bloqueig de l’AP-7 a la frontera col·lapsa la comarca

0
1466

Tsunami Democràtic talla la via entre la Jonquera i el Pertús, una acció que ha estat dissolta per la gendarmeria aquest matí


Bloqueig a la frontera des d’ahir a primera hora del matí i fins aquest matí, quan els manifestants han estat desallotjats. Centenars de persones van tallar l’AP-7 entre la Jonquera i el Pertús en els dos sentits de la marxa en el marc de les mobilitzacions del moviment del Tsunami Democràtic. Unes accions que ja van tenir precedents fa uns dies i més en concret la vigília de les eleccions generals d’aquest diumenge. Pel que fa a ahir, el bloqueig es va anar consolidant a mesura que passaven les hores.

Els manifestants van aconseguir muntar un escenari al mig de l’autopista, a la banda francesa, des d’on van anar actuant diversos artistes. El primer d’ells va ser el cantautor Lluís Llach. Prèviament els concentrats havien dinat al mig de la via i des del moviment es demanava que la gent pugés a la Jonquera per fer més gran el bloqueig. La intenció era tallar les carreteres durant almenys tres dies. Unes 1.500 persones, segons el moviment Tsunami Democràtic, mantenien tallada l’AP-7 a la frontera per la part francesa ahir al vespre davant del cordó policial dels gendarmes francesos. La intenció dels policies era avançar per l’extrem nord del tall, en territori francès per ocupar l’espai. Mentrestant, els manifestants estaven asseguts amb les mans enlaire. Prèviament, l’alcalde de Prats de Molló va estar negociant amb la policia francesa per evitar les càrregues contra els manifestants. Claudi Ferrer va estar parlant amb el cap de la unitat antiavalots de la Gendarmeria la (CRS) i aquest es mantenia també en contacte amb el ministre d’Interior francès, Christophe Castaner. Es va proposar als manifestants que deixessin marxar els camions atrapats a l’autopista perquè poguessin recular fins a la sortida del Voló i desviar-se per altres vies secundàries.

El tall a l’AP-7 va tenir no només conseqüències per als transportistes, sinó que se’n va veure molt afectada la xarxa viària de la comarca. Es van registrar cues de fins a 11 quilòmetres a l’N-II entre Capmany i la Jonquera i 5 més entre Figuers i Llers en sentit nord. El col·lapse a la Jonquera va obligar a fer desviaments a la sortida 4 de l’autopista, a Borrassà, on també va haver cues de 2 quilòmetres i la sortida 3 de Figueres nord. Els talls també van crear problemes a l’N-260, a Portbou, en sentit nord.

Davant de tot el caos, Foment del Treball va fer una crida al govern perquè es garanteixi la mobilitat «per evitar condemnar Catalunya a l’aïllament i al bloqueig econòmic». Els empresaris exigien una declaració pública.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li