El 78 RPM oferirà un cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock

0
873

El projecte, impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, ha programat tres actuacions a Figueres


Fa anys que les biblioteques han deixat de ser únicament un espai dedicat exclusivament als llibres. Tallers, activitats, concerts, xerrades, conferències, presentacions, exposicions… Els usuaris hi poden trobar ara molt més que lectura.

Una d’aquestes iniciatives és el 78 RPM. Un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona per fomentar la música a les biblioteques, nascut per replantejar les àrees que ofereixen aquests espais i adaptar-les als canvis tecnològics. Per aquest motiu, aquest mes de març s’han programat una vintena d’activitats a set biblioteques, entre elles la Fages de Climent de Figueres.

SESSIONS LP. La proposta de 78 RPM portarà a Figueres un cicle de tres audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i de la música popular. La primera serà aquest dijous 3 de març a càrrec de Lalo López, creador de la Fundación Tony Manero, que aprofundirà en l’àlbum What’s going on, de Marvin Gaye. La següent sessió serà el dijous 24 març, en la qual Paula Grande analitzarà Blue, de Joni Mitchell. L’ultima sessió està prevista per al darrer dia de març, on Joanjo Bosk centrarà la seva intervenció en l’àlbum musical Senderos de traición, d’Héroes del Silencio.
La idea d’aquesta proposta és que cada autor utilitzi el treball seleccionat com a mitjà per analitzar tant la dimensió artística, com la música i la tècnica de les obres, així com el context social en què van aparèixer.

ELS ORÍGENS. La iniciativa va sorgir arran de la detecció d’un descens continuat de la demanda de CD en aquests equipaments, a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris. Això va fer que es replantegessin les seccions de les àrees de música de les biblioteques partint de la idea que no podien anar lligades a la vigència d’un format concret.

D’aquesta manera es va plantejar un projecte que, independentment del format, garantís la presència de la música en aquest espai. El 2020 es va realitzar una prova pilot, que s’ha hagut de replantejar de nou a causa de la pandèmia.

78 RPM. El projecte vol consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i municipals dels mateixos municipis. Per aquest motiu aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports), els espais (amb el foment de zones d’escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic) i la creació d’una xarxa d’activitats en biblioteques d’arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals.

A banda de les activitats de Figueres, aquest mes de març es faran activitats a biblioteques de Girona, Caldes de Malavella, Calonge, Ripoll, Blanes i la Bisbal d’Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li