El 48% dels veïns de la comarca pateixen malalties cròniques

0
605

Les més freqüents són la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la diabetis, la lumbàlgia i el càncer


El 48% dels altempordanesos tenen una o més malalties cròniques. El 2016, el 79% dels veïns de la comarca van anar almenys un cop al metge. D’aquests, el 19% pateixen un transtorn mental; i deixant de banda aquest àmbit, les cinc patologies més freqüents són la malaltia pulmonar obstructiva crònica (afecta el 9,9% dels pacients), la diabetis (8,2%), la lumbàlgia (8,2%) i el càncer (5,5%).

Són les dades més rellevants que recull l’Anàlisi sociodemogràfic, de morbiditat i de fluxos de pacients a l’Alt Empordà que ha elaborat la Fundació Salut Empordà (FSE) amb les dades de registres d’activitat d’atenció primària, hospitalització d’aguts, sociosanitari i urgències. Un informe que ha posat de manifest que un dels reptes de salut a la comarca és l’atenció a la cronicitat, motiu pel qual l’Hospital de Figueres i el Servei Català de la Salut van posar en marxa la Unitat de Subaguts (que des del moment de l’ingrés a planta posa en marxa un dispositiu multidimensional que no només té en compte els aspectes clínics del pacient, sinó també els funcionals, cognitius, afectius i socials).

DOS GRUPS DIFERENCIATS. L’estudi també indica que les malalties agudes són més freqüents entre la gent jove i les cròniques, entre les persones grans. La relació entre l’edat i el nombre de patologies cròniques mostra dos grups molt diferenciats: el 80% de les persones més grans de 63 anys tenen més de quatre malalties associades, mentre que només el 33% dels pacients pediàtrics tenen algun tipus de cronicitat, que no ha de ser forçosament sinònim de gravetat. Entre les més prevalents hi ha les malalties de les vies respiratòries (34,2%), les afeccions inflamatòries de la pell i el teixit subcutani (18,4%), els transtorns de salut mental (15,6%), els transtorns d’orella (13,7%) i les anomalies congènites (13,4%).

Amb l’objectiu d’analitzar el present per preparar el futur, a fi de donar una millor atenció a les persones amb malalties cròniques, la FSE ha organitzat per a dijous una jornada per parlar de salut i desigualtats socials a l’Alt Empordà. Es farà a La Cate de Figueres i hi participaran professionals del sector, entitats i el món local, entre d’altres.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz