El 38% de la superfície del nou càmping de Garriguella serà zona d’acampada

0
661

La iniciativa només ha rebut un informe negatiu, el de l’entitat ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà


“Respectuós” i “sostenible”, aquestes dues premisses són, segons el promotor i arquitecte, Joaquim Pla, la base del nou càmping de Garriguella. L’ajuntament del municipi va presentar el Pla Especial Urbanístic (PEU) –aprovat per tots els grups municipals– per a la implantació d’un espai per acampada. La iniciativa només ha rebut un informe negatiu, el de l’entitat ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà. El sindicat Unió de Pagesos també hi està en contra.

QUALITAT AMBIENTAL. Aquesta, tal com hem dit anteriorment, és una de les premisses del nou càmping, preservar la qualitat ambiental de la zona. D’aquesta manera el PEU estableix que el càmping tingui en compte alguns criteris de sostenibilitat i ecoeficiència com ara recuperar les aigües grises, és a dir que l’aigua de consum serà reciclada per a l’ús dels serveis. Però aquest no és un dels punts clars del projecte, ja que encara s’està estudiant com serà la instal·lació de l’aigua.

D’altra banda, la intencionalitat dels promotors és minimitzar la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica, al mateix temps que instal·lar plaques solars i llums de baix consum.

INVERSIÓ I FUTUR. La construcció de les diferents àrees del càmping es farà per etapes i partint de l’oferta i la demanda dels campistes. Aquest projecte requereix un inversió d’entre 8 i 10 milions d’euros i la creació de fins a 150 llocs de treball al poble. El mateix arquitecte assegura que serà “un càmping de segona línia i, per tant, no es busca un turisme massiu, sinó un de cultural, amb altres expectatives amb temes també naturals i d’enologia.”

L’arquitecte assegura que és un model “inèdit” a Catalunya, s’ha dissenyat de tal manera que l’espai tingui els serveis soterrats. Si no pot ser d’aquesta manera, la promotora intentarà que aquests s’integrin al paisatge amb els materials i colors que es facin els equipaments. El mateix passarà amb els bungalous, que per tal de minimitzar l’impacte visual es veureu que tinguin una alçada limitada.

D’altra banda i per respondre als opositors del projecte, l’alcaldessa de Garriguella, Isabel Teixidor, assegura que “és un projecte paisatgísticament ben treballat”. Durant la presentació va afegir que “alguns veïns potser no se l’han mirat bé del tot, perquè es busca molta plantació d’arbres”.

PROMOTORA. L’empresa encarregada de dissenyar el nou càmping de Garriguella, Finques Agropecuàries de Peralada SL, explica que la idea principal és aprofitar l’entorn del Mas Tòfol i tenir 665 parcel·les d’acampada. De les 17 hectàrees que ha de tenir el nou càmping de Garriguella, només 6 estaran destinades a les parcel·les.Així, tal com explica Pla, “si la llei exigeix que com a mínim tinguin una superfície de 70 metres quadrats, la idea del nou càmping és que arribin de mitjana als 100 metres”.

ZONA D’ACAMPADA. Tal com reflecteix el PEU presentat per l’ajuntament, pel que fa a la superfície de la zona del càmping, el 38% serà destinada a l’acampada, és a dir que el 62% restant seran espais verds i vials.

Garriguella

Salvem Garriguella acusa l’Ajuntament de “maquillar” el projecte

Des de la plataforma Salvem Garriguella, impulsada arran de la tramitació del macro-càmping , veïns i veïnes han començat a mobilitzar-se en contra d’aquest projecte. Els opositors consideren que aquest respon a un model econòmic i turístic caduc.

En aquest sentit, des de la platafoma acusen l’ajuntament de fer una “operació de maquillatge” del projecte. L’entitat lamenta el contingut de la comunicació del càmping, i consideren que “ la comunicació municipal amaga una greu mancança d’honestedat democràtica: aquest comunicat l’Ajuntament de Garriguella l’havia de fer abans de la primera aprovació inicial del projecte, que va fer de manera massa discreta, el setembre de 2016, i no pas avui, quan la població de Garriguella ja no es pot pronunciar ni té cap opció de presentar cap al·legació.” L’entitat ha presentat una sèrie d’al·legacions com ara que el projecte no “confirma que l’aigua estigui garantida”. L’entitat afegeix que “cal els informes de l’Agència Catalana de l’Aigua del Departament de Territori i Sostenibilitat que confirmin i garanteixin el subministrament d’aigua potable a la població actual”, entre d’altres.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz