El 16% dels joves de la comarca no han acabat l’ESO i el 8,15% estan a l’atur

0
1262

Tècnics educatius i laborals destaquen l’escassetat de recursos formatius i els problemes de mobilitat per accedir-hi


 

El 15,9% dels joves que viuen a l’Alt Empordà no han acabat els estudis secundaris obligatoris. Això vol dir que la taxa de graduats d’ESO de la comarca (84,09%) és inferior a la del conjunt de la demarcació (85,60%) i a la de la resta de Catalunya (86,69%). Davant d’aquesta situació, els professionals dels sectors educatiu i laboral lamenten que els joves que no superen els estudis obligatoris tenen una situació complicada, ja que els recursos que hi ha a la comarca per a la seva reinsersió són insuficients. I de fet, l’atur juvenil (entre els 16 i els 34 anys) de l’Alt Empordà, del 8,15%, és lleugerament superior al gironí (7,53%) i al català (7,95%).

Són algunes de les dades que es desprenen de la Diagnosi sobre la situació de la població juvenil de l’Alt Empordà, una radiografia que es va presentar a la Taula Interinstitucional per a la Formació i l’Ocupació Juvenil. Aquesta taula és un fórum de treball impulsat pel Consell Comarcal que acull una vuitantena de professionals del món educatiu i del sector laboral i empresarial (educadors socials, professors d’institut, tècnics de joventut, dinamitzadors i inseridors laborals…). Amb l’objectiu d’impulsar la formació professional i ocupacional entre els joves i facilitar el seu accés al mercat de treball, està previst que es reuneixi com a mínim dos cops l’any. La taula ja havia funcionat en anteriors mandats, i en aquesta nova etapa vol promoure el treball en xarxa i cooperatiu per convertir-la en un ens més funcional.

PROBLEMES PER AFRONTAR. Analitzades les dades, els professionals van destacar que hi ha una sèrie de problemes que cal afrontar de manera imminent. Entre les més destacades, hi ha l’abandonament escolar, l’atur juvenil, les dificultats d’emancipació, els problemes de mobilitat per poder accedir als recursos formatius, l’escassetat de recursos en oficis dels sectors turístic i de serveis, la dificultat d’accés a la cultura, o l’escassa conscienciació dels joves en temes de salut.

TROBADA DE REGIDORS I TÈCNICS. Paral·lelament, en les darreres setmanes també s’ha reunit la Taula comarcal de regidors i tècnics de joventut. El principal objectiu era explicar als representants de cada municipi el Pla d’actuació territorial 2020, que marcarà unes línies generals estratègiques que cada localitat haurà de concretar i definir a través del seu pla local de joventut. Des del Consell Comarcal també van explicar el nou contracte-programa que coordinaran (entre els ajuntaments i el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat). I la sessió va acabar amb un debat sobre assumptes de caràcter més genèric.
Després d’aquestes trobades, el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, destaca la necessitat de coordinació en polítiques de joventut. “Tenim una diagnosi molt clara i, per resoldre els problemes o afrontar les mancances, cal aquesta feina en equip”, assegura Roquer.

Nou Espai de Formació per a Famílies

L’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha posat en marxa la cinquena edició de l’Espai de Formació per a Famílies, un programa socioeducatiu de capacitació parental adreçat a progenitors amb fills d’entre 6 i 16 anys. El programa consta de 12 sessions de treball _de periodicitat setmanal i dues hores de durada_ i s’hi abordaran temes com el paper educatiu de la família, les necessitats físiques i emocionals dels infants, les normes i la importància de posar límits, la comunicació i les emocions, la resolució de conflictes, les relacions família-escola, o el lleure i el joc, entre d’altres. En aquesta edició hi participaran 15 famílies derivades per l’Equip d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i pels serveis d’atenció primària.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li