El 16% dels joves de la comarca no han acabat l’ESO i el 8,15% estan a l’atur

0
978

TĂšcnics educatius i laborals destaquen l’escassetat de recursos formatius i els problemes de mobilitat per accedir-hi


 

El 15,9% dels joves que viuen a l’Alt EmpordĂ  no han acabat els estudis secundaris obligatoris. AixĂČ vol dir que la taxa de graduats d’ESO de la comarca (84,09%) Ă©s inferior a la del conjunt de la demarcaciĂł (85,60%) i a la de la resta de Catalunya (86,69%). Davant d’aquesta situaciĂł, els professionals dels sectors educatiu i laboral lamenten que els joves que no superen els estudis obligatoris tenen una situaciĂł complicada, ja que els recursos que hi ha a la comarca per a la seva reinsersiĂł sĂłn insuficients. I de fet, l’atur juvenil (entre els 16 i els 34 anys) de l’Alt EmpordĂ , del 8,15%, Ă©s lleugerament superior al gironĂ­ (7,53%) i al catalĂ  (7,95%).

SĂłn algunes de les dades que es desprenen de la Diagnosi sobre la situaciĂł de la poblaciĂł juvenil de l’Alt EmpordĂ , una radiografia que es va presentar a la Taula Interinstitucional per a la FormaciĂł i l’OcupaciĂł Juvenil. Aquesta taula Ă©s un fĂłrum de treball impulsat pel Consell Comarcal que acull una vuitantena de professionals del mĂłn educatiu i del sector laboral i empresarial (educadors socials, professors d’institut, tĂšcnics de joventut, dinamitzadors i inseridors laborals…). Amb l’objectiu d’impulsar la formaciĂł professional i ocupacional entre els joves i facilitar el seu accĂ©s al mercat de treball, estĂ  previst que es reuneixi com a mĂ­nim dos cops l’any. La taula ja havia funcionat en anteriors mandats, i en aquesta nova etapa vol promoure el treball en xarxa i cooperatiu per convertir-la en un ens mĂ©s funcional.

PROBLEMES PER AFRONTAR. Analitzades les dades, els professionals van destacar que hi ha una sĂšrie de problemes que cal afrontar de manera imminent. Entre les mĂ©s destacades, hi ha l’abandonament escolar, l’atur juvenil, les dificultats d’emancipaciĂł, els problemes de mobilitat per poder accedir als recursos formatius, l’escassetat de recursos en oficis dels sectors turĂ­stic i de serveis, la dificultat d’accĂ©s a la cultura, o l’escassa conscienciaciĂł dels joves en temes de salut.

TROBADA DE REGIDORS I TÈCNICS. Paral·lelament, en les darreres setmanes tambĂ© s’ha reunit la Taula comarcal de regidors i tĂšcnics de joventut. El principal objectiu era explicar als representants de cada municipi el Pla d’actuaciĂł territorial 2020, que marcarĂ  unes lĂ­nies generals estratĂšgiques que cada localitat haurĂ  de concretar i definir a travĂ©s del seu pla local de joventut. Des del Consell Comarcal tambĂ© van explicar el nou contracte-programa que coordinaran (entre els ajuntaments i el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat). I la sessiĂł va acabar amb un debat sobre assumptes de carĂ cter mĂ©s genĂšric.
DesprĂ©s d’aquestes trobades, el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, destaca la necessitat de coordinaciĂł en polĂ­tiques de joventut. “Tenim una diagnosi molt clara i, per resoldre els problemes o afrontar les mancances, cal aquesta feina en equip”, assegura Roquer.

Nou Espai de FormaciĂł per a FamĂ­lies

L’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha posat en marxa la cinquena edició de l’Espai de Formació per a Famílies, un programa socioeducatiu de capacitació parental adreçat a progenitors amb fills d’entre 6 i 16 anys. El programa consta de 12 sessions de treball _de periodicitat setmanal i dues hores de durada_ i s’hi abordaran temes com el paper educatiu de la família, les necessitats físiques i emocionals dels infants, les normes i la importància de posar límits, la comunicació i les emocions, la resolució de conflictes, les relacions família-escola, o el lleure i el joc, entre d’altres. En aquesta edició hi participaran 15 famílies derivades per l’Equip d’Atenció a la Infància i a l’Adolescùncia i pels serveis d’atenció primària.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li