Eines contra la violència vicària

0
1002

L’Ajuntament de Figueres s’adhereix a la xarxa VIOPET per ajudar a les dones que pateixen maltractaments


La violència vicària és aquella violència que pateixen les dones quan són maltractades indirectament. És a dir, a través dels seus éssers estimats, que normalment són els fills o les filles, però també hi tenen cabuda els maltractaments als seus animals. L’agressor fa mal a la víctima a través d’aquests éssers com una forma de xantatge i control. És per això que Figueres, concretament des de la regidoria de Medi Ambient i Benestar Animal, ha decidit adherir-se a la xarxa VIOPET i disposar d’una eina més d’ajuda.

QUÈ ÉS VIOPET? Es tracta d’un programa que acull durant un temps els animals que són de dones víctimes de violència masclista. És una iniciativa de la Direcció General de Drets dels Animals i l’Observatori de Violència Cap als Animals, dins del marc del Pla de Contingència contra la Violència de Gènere davant la crisi de la covid-19 que va aprovar en Consell de Ministres del govern Espanyol el passat març. La xarxa es fa càrrec dels animals a cases d’acollida o bé residències d’animals mentre les dones es recuperen i es preparen per tornar-los a tenir.

LES XIFRES. Cal saber que, malauradament, aquesta xarxa no ha parat des de la seva fundació. En només un any en actiu ja ha assessorat 500 persones i han ubicat en espais segurs a 157 animals d’un total de 130 dones. Actualment disposen de 900 cases acollidores, i la mitjana d’acollida és d’uns tres mesos. A Figueres s’hi implicarà també la Guàrdia Urbana i els Serveis Socials, per a les opcions d’acollida d’urgència per aquests animals. L’adhesió a VIOPET s’emmarca en les accions per aconseguir ser un municipi pet-friendly, on els animals siguin estimats i respectats. La regidora de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament, Sònia Trilla, detalla que «el 30% de les dones víctimes de violència tenen animals, un 94% també han patit d’aquesta violència i un 59% de les dones han endarrerit la seva sortida de la casa on conviuen amb el maltractador per no tenir un lloc segur on pugui romandre el seu animal mentre ella es recupera».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li