
El Consell de Cooperació i Solidaritat de Figueres presenta el catà leg d’activitats i tallers relacionats amb la cooperació i la solidaritatÂ
Contribuir al desenvolupament dels pobles més necessitats, fomentar la cooperació internacional i treballar en campanyes d’emergència quan plou sobre indrets de desgrà cia perenne. Aquestes són algunes de les tasques del Consell de Cooperació i Solidaritat de Figueres que, des que es va crear, ara fa 16 anys, no ha parat de treballar a favor de la promoció de la cooperació internacional per al desenvolupament dels països del tercer món. Per mitjà d’aquest Consell, la ciutadania de Figueres ha mantingut els nivells d’ajut estables fins i tot en els anys de vaques magres perquè, segons explica el primer tinent d’alcalde i regidor de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes, “sabem prou que quan al nord pinten bastos, al sud l’ofec és encara pitjorâ€.
Per percebre de primera mà aquÃ, allò que els voluntaris fan allà , als països més necessitats, i convidar els ciutadans a conèixer la feina feta per ajudar els més desfavorits, el Consell de Cooperació i Solidaritat de Figueres, presidit per Cruanyes, va presentar dissabte el catà leg Educant per la solidaritat, d’activitats educatives i tallers relacionats amb els valors de la cooperació, la solidaritat i la cultura de la pau.
En el catà leg, que recull un total de 21 tallers i activitats educatives dirigides als agents i les institucions formatives de la ciutat, hi participen bà sicament ONGs i petites entitats, la majoria formades per gent voluntà ria, de Figueres i els seus voltants. El seu objectiu és que sigui una eina de suport al professorat en la seva tasca pedagògica, tan necessà ria en una societat multicultural i complexa com l’actual. Segons Cruanyes, “aquests tallers no són sinó un tast de la tasca ordinà ria de moltes de les ONGs i els col·lectius que treballen cada dia d’una manera extraordinà riaâ€.
El document inclou propostes de diversa metodologia: xerrades, jocs, vÃdeofòrums, tallers vivencials o d’expressió artÃstica, exposicions i maletes pedagògiques que conviden a tractar diversos temes relacionats amb la cooperació i la solidaritat. S’hi poden trobar des de tallers d’educació per la pau i resolució de conflictes fins a activitats que fomenten el voluntariat, recursos que plantegen la problemà tica dels refugiats, xerrades/tallers participatius que donen a conèixer la realitat dels països del sud, etc.
En són alguns exemples l’exposició Frenar la desforestació amb energia solar a l’Àfrica, que explica el projecte que la fundació Sol Solidari porta a terme a diversos països africans, especialment Burkina Faso, i que forma part d’un ambiciós programa d’electrificació solar d’escoles a les zones del paÃs sense accés a aquest servei. Des que es va iniciar aquest programa el 2011, s’ha portat llum a 76 escoles, i es calcula que aquestes aules amb enllumenat beneficien directament o indirectament unes 42.000 persones.
Una altra activitat interessant del catà leg Educant per la solidaritat és la maleta pedagògica que proposa l’associació figuerenca DnÃger.cat, dedicada a la cooperació i el desenvolupament de la població de NÃger. Aquesta proposta vol incitar els alumnes a reflexionar, analitzar i treure conclusions sobre l’actual situació del NÃger en particular i del continent africà en general, per fomentar l’empatia i la consciència solidà ria dels alumnes.
El catà leg inclou també el documental Infants esclaus a l’Àfrica Occidental. Senegal, de la Fundació Talibès; l’exposició La Terra està malalta?, de l’IAEDEN, Institució Altempordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura-Salvem l’Empordà ; el taller sobre Voluntariat Responsable de l’associació Children of Africa; el projecte Diversitat i convivència, de la Fundació Ser.Gi, format per un taller de sis sessions, que pretén oferir als alumnes eines que els siguin útils i significatives per treballar la convivència a partir del debat, la crÃtica constructiva i la participació, o el taller El millor regal, de l’associació Hesed, que tracta la importà ncia de la generositat i el fet de compartir.
Leave a Reply