Economia expedienta Endesa pels talls de llum de la nevada del març

0
487

El Departament d’Economia i Finances ha obert un expedient sancionador a Endesa en detectar deficiències en la gestió que l’empresa va fer de la informació i la comunicació per l’apagada, que va patir sobretot la demarcació de Girona, com a conseqüència de la nevada del 8 de març. La infracció es podria sancionar amb una multa de fins a 6 milions d’euros. La Generalitat manté a més, obert, l’expedient informatiu per determinar si Endesa va incomplir la normativa en la reposició del servei. Amb tot, Economia descarta però que l’apagada es produís per falta de manteniment en el sistema. Pel que fa a la resta de companyies, Economia ha arxivat els 15 expedients informatius restants que s’havien obert.

La direcció general d’Energia i Mines ha obert un expedient sancionador a Endesa en concloure que aquesta va incomplir les obligacions de comunicació d’incidència als ajuntaments afectats i al propi departament d’Economia. ‘No consta que s’hagi seguit… (per part d’Endesa) una actuació informativa d’acord amb els plans d’incidència vigents’, conclou l’expedient. L’apagda va afectar més de 400.000 abonats d’Endesa.

Aquest recull les valoracions dels alcaldes afectats quan diuen que ‘ la gestió de la reposició va ser poc coordinada, i també s’ha constat que la informació rebuda era insuficient o en alguns casos nul·la o errònia’. També apareixen les queixes de la pròpia direcció general d’Energia que assegura que ‘la informació no va seguir els protocols establerts’. Aquesta infracció està tipificada com a greu segons la Llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric i es pot sancionar, segons Economia, amb una multa de fins a 6 milions d’euros.

Un cop es presenti l’expedient amb la infracció tipificada, Endesa podrà presentar al·legacions per justificar la seva gestió en la informació. L’expedient sancionador no es preveu que es resolgui fins com a mínim d’aquí a un any.

Economia conclou però, que al marge de les deficiències en comunicació, la companyia no va concórrer en irregularitats per antiguitat, mal estat o falta de manteniment de la infraestructura. I conclou que la interrupció en el subministrament elèctric arran de les nevades va ser per un cas ‘de força major’ i per un ‘episodi extraordinari’, segons es recull dels informes elaborats per entitats independents i de la pròpia direcció general d’Energia i Mines.

La caiguda dels suports elèctrics va coincidir en el temps ‘amb la fase més intensa de la precipitació’ diu l’informe segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El SMC indica a més, que la nevada del 8 de març es va caracteritzar per una neu humida, més densa i adherent i que a les comarques on més es va centrar l’afectació, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, La Selva i el Pla de l’Estany, van acumular-se gruixos corresponents a precipitacions de risc 2 de nivell, que és ‘el grau màxim en la seva escala’.

L’expedient cita també informes del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports que conclouen que els sobreesforços a què es van sotmetre els conductors elèctrics, amb manegues de gel de diàmetres entre 8 i 15 vegades superior al del cable ‘van oscil·lar entre el 266% i el 1.200% del que marca la normativa’.

La neu i el gel acumulat per la forta nevada i la ratxes de vent transversals que es van donar van ser també la causa de l’afectació de les línies elèctriques, segons l’anàlisi del Laboratoi General d’Assaigs i Investigacions que per altra banda assegura que les instal·lacions elèctriques comptaven amb totes les actes d’inspecció degudament actualitzades.

Per tots aquests motius, Economia exculpa doncs Endesa de ser responsable de la caiguda del subministrament elèctric. També a la resta de les 15 companyies elèctriques més a qui havia obert un expedient informatiu per tal d’establir les causes de l’apagada que van patir diverses comarques gironines. Unes expedients que havien de determinar també les responsabilitats.

Es tracta dels expedients que estaven oberts a Red Eléctrica de España, Agri-Energia, Bassols Energia, Estabanell Energia, Electra del Cardener, Electrica del Jafre, Suministros de Luz i Fuerza, Distribuïdora Elèctrica del Bages, Cooperativa de Fluida Eléctrico de Camprodon, Electrica Curós, Electricitat l’Aurora, Lersa Electricitat, Central Electrica Mitjans i Electra Vaquer.

El Departament d’Economia manté però encara obert un expedient informatiu a Endesa per analitzar si aquesta va cometre deficiències pel que fa a la gestió de l’avaria. Aquest haurà de servir per detectar si hi va haver irregularitat en els temps de la reposició del servei o si la demora en els treballs va ser excessiva o no justificable.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li