
El passat dia 4 d’aquest mes vaig obrir, en el “mur†de Facebook que apareix sota el nom de “No ets de Figueres si no…†un “fil†de debat (suposo que el vocabulari d’internauta aficionat que empro és l’adequat però, si no, crec que ja m’entenen, benvolguts lectors) a propòsit de la decisió presa per la Corporació municipal figuerenca en ple, de gastar-se altres 170.000 euros més (el total de despesa serà de 350.000 euros, a prop, perdonin, dels seixanta milions de les antigues pessetes) per instal·lar dos punts més de recà rrega gratuïta per automòbils elèctrics (en total seran quatre), amb l’à nim de fomentar l’adquisició d’aquests tipus de vehicles i l’esperança (que diuen que és la virtut que mai s’ha de perdre) que la mesura contribueixi a la reducció del consum de derivats del petroli, amb la corresponent disminució de l’emissió de gasos contaminants, el que evitarà l’increment de l’efecte hivernacle i dificultarà l’escalfament global i, finalment (Uf!), ens alliberarà de l’apocalipsi del canvi climà tic.
Jo no sé si en alguna ocasió els he manifestat els meus recels i desconfiança, si no envers la realitat d’aquest cà stig, d’aquesta mena de venjança de Gaia (les filosofies marxistes i atees que ens han fet perdre la por en les ires divines són ara les mateixes que ens porten a témer la d’una deessa de la mitologia grega), sÃ, pel cap baix, en què la causa d’aquest tan escatainat efecte sigui l’activitat humana en lloc d’un procés propi de la naturalesa, l’explicació del qual escapa als nostres coneixements o al nostre domini: És tal el nivell de supèrbia i fatuïtat d’aquest home actual que creiem que podem dominar, per bé o per malament, la natura. I no, jo estic convençut que aquesta, dit de manera castissa, “va a su bola†i “passa absolutament†de nosaltres.
Però parlà vem dels endolls, mai més ben dit amb el seu sentit amfibològic, perquè no deixa de tractar-se que alguns ciutadans estaran “endollats†a la gratuïtat municipal i a la rebaixa d’impostos, ja que aquests vehicles, no assequibles a les economies modestes, gosen també de reducció en els de circulació i aparcament.
La meva postura va ser (i continua sent) d’oposició total i absoluta a l’acord (que es va prendre amb 9 vots a favor i 12 abstencions) per considerar que amb aquesta mesura els impostos municipals, amb una equivocada vocació ecologista, es destinen a subvencionar els veïns amb més possibilitats econòmiques en lloc d’afavorir aquells més necessitats, alhora que de crÃtica envers la nul·la sensibilitat social d’uns grups que s’intitulen d’esquerres. (Només el representant del PSC, Pere Casellas va tenir una encertada intervenció denunciant el mateix que jo critico però, al final, va claudicar i en lloc de votar en contra també es va abstenir).
I no només això, és que, si el que es vol és, no fer demagògies sinó lluitar de manera efectiva contra tots els fenòmens abans citats, hi ha actuacions amb molta més eficà cia energètica, major efectivitat ecològica i millors resultats socials.
Senyores i senyors regidors, ja que han descobert els avantatges de l’electricitat (o només se l’atorguen als vehicles?) preguntin als seus tècnics per la calefacció elèctrica amb bomba de calor, el sistema de major rendiment energètic i que no produeix cap tipus de fum.
La instal·lació d’una bomba de calor amb una potència de sortida mÃnima de 3 kW i un consum de 1 kW té un preu en el mercat d’uns 1500 euros. Si divideixen els 350. 000 euros d’inversió total per aquest darrer import els resulta una possibilitat de dotar a més de dues-centes llars, d’aquelles que es proclama que tenen pobresa energètica, d’aquest sistema d’escalfament. I segur, segur, segur que, negociat adequadament amb la companya de subministrament elèctric s’obtindrien uns preus més assequibles i un major nombre de beneficiats.
Però no, és més fà cil deixar-se arronsar per la propaganda fà cil, per les grans paraules, per les soflames, per les campanyes de salvament de la terra, en lloc d’intentar fer d’aquesta un lloc més agradable als seus habitants.
Leave a Reply