Dunes regenerades, i repoblades

0
1982

Acaben el projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars a diverses platges dels Aiguamolls de l’Empordà


 

El Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha enllestit el projecte de recuperació i protecció dels sistemes dunars de l’Empordà a diverses platges de Castelló d’Empúries i Sant Pere Pescador. Els treballs, emmarcats en el Programa d’infraestructura verda de Catalunya 2017-2021, han costat uns 600.000 euros, una part dels quals s’han finançat amb fons europeus. Entre l’Alt i el Baix Empordà (també s’han fet actuacions a l’Estartit i a Pals), s’han arranjat unes 23,4 hectàrees que abracen uns 7 km de front litoral.

Les obres han comportat la delimitació dels sistemes dunars amb diversos tipus de tancament: passamans de corda, tanques amb castanyer o travesses per afavorir la recuperació dels hàbitats dunars i de la seva fauna. I de fet, s’han fet ja les primeres observacions de corriol camanegre en algunes de les zones acordonades on s’ha prohibit el pas de persones i aquesta espècie amenaçada hi ha recuperat les condicions de tranquil·litat.

En concret, el projecte ha permès instal·lar uns 1.300 m lineals de tanques de canyís en els sectors que més ho necessitaven. També s’han retirat uns 165 m3 de runa i estructures fora d’ús per tal de recuperar la naturalitat del sistema dunar. Paral·lelament, s’han alliberat uns 5.500 m2 de zones d’aparcaments, que aniran recuperant la seva naturalitat amb el pas del temps. I s’han adequat els passos necessaris per accedir a les platges des de les instal·lacions turístiques del litoral, com ara càmpings, hotels o apartaments.

Pel que fa a la millora de la vegetació, bàsicament s’ha eliminat l’al·lòctona, que ocupava una superfície d’uns 5.500 m2, i s’han plantat uns 21.000 exemplars d’espècies psammòfiles (segons si leszones eren de pas més o menys intens i la seva posició en la part alta, mitja o baixa de la duna). Algunes de les espècies usades han estat el jull de platja, la gramínia, el melgó marí, el borró o la crucianel·la, entre altres.

Finalment s’ha col·locat un centenar de senyals indicatius i interpretatius per informar els usuaris de les platges dels valors naturals d’aquests ecosistemes, de la seva fragilitat i la necessitat de col·laborar en la seva preservació.

El projecte també preveu fer un manteniment durant els pròxims anys per reposar els elements malmesos i garantir la finalitat de l’actuació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li