Dues ribes unides per la poesia

0
1470

Un recital acull una antologia de textos de poemes moderns amb temàtica grega, a La Punta de l’Escala


Divendres a la nit, durant una bona estona, l’espai de La Punta de l’Escala va unir, una vegada mĂ©s, dues ribes de la mediterrĂ nia. El festival Portalblau es va cloure aquest any amb l’espectacle «Una vela en el mar blau», que va combinar literatura i mĂșsica mitjançant un recital de poesia catalana de tema grec. L’hel·lenista figuerenc Eusebi Ayensa va fer d’amfitriĂł, acompanyat de Sam Abrams, les veus de Carme Callol SolĂ©s i Jaume Comas i la mĂșsica de Josep Tero i Ferran MartĂ­nez.

A mĂ©s, Edicions Cal·lĂ­graf presentava el seu darrer llibre, que Ă©s un recull de poesia catalana moderna inspirada en GrĂšcia. No hi falten textos d’autors empordanesos (o vinculats) com Maria Àngels Anglada, Carles Duarte Montserrat, Ramon Xirau, NĂșria EsponellĂ  i Maria Rosa Font, entre altres. Al llarg de mĂ©s de 370 pĂ gines i gairebĂ© 300 poemes, el lector troba textos d’una vuitantena llarga de poetes procedents de tot el Principat, el PaĂ­s ValenciĂ , les Illes i el RossellĂł. La vetllada va aplegar un nombrĂłs pĂșblic.

Des de l’editorial expliquen que en el volum «se succeeixen les mĂ©s variades interpretacions dels principals mites grecs, records de pobles i de ciutats, i fins i tot referĂšncies a episodis i autors rellevants de la histĂČria i la literatura grega, tant antiga com moderna, sense oblidar la medieval o bizantina. El lector tĂ©, per tant, tot un ric mosaic de temes i d’autors que esperem que facin conĂšixer les versions originals de textos escrits pels nostres poetes, perĂČ tambĂ© per visitar uns altres ulls, la geografia mĂ­tica de GrĂšcia».

RECITAL A LA PUNTA. Com ha explicat Eusebi Ayensa, «sĂłn molts els poetes catalans que s’han sentit seduĂŻts per la deixa del geni grec, en l’encertada expressiĂł del mallorquĂ­ Miquel Costa i Llobera, i a ells anava dedicat aquest espectacle, que, a mĂ©s, aspirava a posar en relleu les irrenunciables arrels clĂ ssiques de la nostra cultura des d’un lloc tan emblemĂ tic com l’Escala, a pocs metres del jaciment d’EmpĂșries, porta d’entrada de la civilitzaciĂł grecoromana a Catalunya». I certament ho va aconseguir. L’escenari era incomparable, a l’espai de La Punta, amb tota la badia de telĂł de fons i amb un vent que, curiosament, procedia de l’est, Ă©s a dir d’on geogrĂ ficament es troba GrĂšcia.

L’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els mĂșsics Josep Tero i Ferran MartĂ­nez, tots ells escalencs o vinculats amb el municipi, van interpretar una vintena llarga de cançons i poemes catalans de tema grec, que «van permetre repassar cicles i personatges mĂ­tics tan coneguts com la guerra de Troia, Ulisses, Orfeu i Apol·lo, ens evocaran _en catalĂ  i en grec_ els marbres i les estĂ tues clĂ ssiques, ens aproparan a la llum daurada del mĂłn bizantĂ­, i _en un fascinant viatge de retorn des de GrĂšcia fins a EmpĂșries_ faran reviure la Catalunya grega dels noucentistes a les ribes d’aquest mar que ens agermana amb la terra de l’HĂšl·lade», segons van destacar els organitzadors del recital.

Van conduir l’acte els professors i traductors Sam Abrams i Eusebi Ayensa, i alguns dels poetes que figuraven a la tria van assistir a l’estrena de l’espectacle –com Carles Duarte, Maria Rosa Font i NĂșria EsponellĂ , entre altres_, «afirmant d’aquesta manera el seu compromĂ­s i el de la nostra cultura amb el seu passa grecoromà», han remarcat. Aquest espectacle ha continuat la lĂ­nia dels estrenats amb antelaciĂł per Eusebi Ayensa, Josep Tero i Carme Callol al jaciment d’EmpĂșries des del 2014, amb motiu de les presentacions dels cinc llibres diferents sobre literatura clĂ ssica o grega moderna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li