Dues ribes unides per la poesia

0
1003

Un recital acull una antologia de textos de poemes moderns amb temàtica grega, a La Punta de l’Escala


Divendres a la nit, durant una bona estona, l’espai de La Punta de l’Escala va unir, una vegada més, dues ribes de la mediterrània. El festival Portalblau es va cloure aquest any amb l’espectacle «Una vela en el mar blau», que va combinar literatura i música mitjançant un recital de poesia catalana de tema grec. L’hel·lenista figuerenc Eusebi Ayensa va fer d’amfitrió, acompanyat de Sam Abrams, les veus de Carme Callol Solés i Jaume Comas i la música de Josep Tero i Ferran Martínez.

A més, Edicions Cal·lígraf presentava el seu darrer llibre, que és un recull de poesia catalana moderna inspirada en Grècia. No hi falten textos d’autors empordanesos (o vinculats) com Maria Àngels Anglada, Carles Duarte Montserrat, Ramon Xirau, Núria Esponellà i Maria Rosa Font, entre altres. Al llarg de més de 370 pàgines i gairebé 300 poemes, el lector troba textos d’una vuitantena llarga de poetes procedents de tot el Principat, el País Valencià, les Illes i el Rosselló. La vetllada va aplegar un nombrós públic.

Des de l’editorial expliquen que en el volum «se succeeixen les més variades interpretacions dels principals mites grecs, records de pobles i de ciutats, i fins i tot referències a episodis i autors rellevants de la història i la literatura grega, tant antiga com moderna, sense oblidar la medieval o bizantina. El lector té, per tant, tot un ric mosaic de temes i d’autors que esperem que facin conèixer les versions originals de textos escrits pels nostres poetes, però també per visitar uns altres ulls, la geografia mítica de Grècia».

RECITAL A LA PUNTA. Com ha explicat Eusebi Ayensa, «són molts els poetes catalans que s’han sentit seduïts per la deixa del geni grec, en l’encertada expressió del mallorquí Miquel Costa i Llobera, i a ells anava dedicat aquest espectacle, que, a més, aspirava a posar en relleu les irrenunciables arrels clàssiques de la nostra cultura des d’un lloc tan emblemàtic com l’Escala, a pocs metres del jaciment d’Empúries, porta d’entrada de la civilització grecoromana a Catalunya». I certament ho va aconseguir. L’escenari era incomparable, a l’espai de La Punta, amb tota la badia de teló de fons i amb un vent que, curiosament, procedia de l’est, és a dir d’on geogràficament es troba Grècia.

L’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez, tots ells escalencs o vinculats amb el municipi, van interpretar una vintena llarga de cançons i poemes catalans de tema grec, que «van permetre repassar cicles i personatges mítics tan coneguts com la guerra de Troia, Ulisses, Orfeu i Apol·lo, ens evocaran _en català i en grec_ els marbres i les estàtues clàssiques, ens aproparan a la llum daurada del món bizantí, i _en un fascinant viatge de retorn des de Grècia fins a Empúries_ faran reviure la Catalunya grega dels noucentistes a les ribes d’aquest mar que ens agermana amb la terra de l’Hèl·lade», segons van destacar els organitzadors del recital.

Van conduir l’acte els professors i traductors Sam Abrams i Eusebi Ayensa, i alguns dels poetes que figuraven a la tria van assistir a l’estrena de l’espectacle –com Carles Duarte, Maria Rosa Font i Núria Esponellà, entre altres_, «afirmant d’aquesta manera el seu compromís i el de la nostra cultura amb el seu passa grecoromà», han remarcat. Aquest espectacle ha continuat la línia dels estrenats amb antelació per Eusebi Ayensa, Josep Tero i Carme Callol al jaciment d’Empúries des del 2014, amb motiu de les presentacions dels cinc llibres diferents sobre literatura clàssica o grega moderna.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li