Dues empordaneses que volen alt

0
1319

La Judith Carrasco, de Vilafant, i l’Helena Colinas, de Pontós, participaran en l’Europeu de disciplines aèries


Com si es tractés de dos ocells sense ales, però catapultades per un cercle i una agilitat fora del comú, la Judith Carrasco i l’Helena Colinas exhibeixen vols aeris arreu. Ho fan a través de la seva especialitat, el duo de cercle aeri, una modalitat en parella en la qual realitzen figures a diverses altures: des dels 3 o 4 metres, distància en la qual acostumen a treballar, fins als 14 metres, el seu topall fins ara, on s’hi van enfilar ajudades, és clar, per un sistema d’arnès.

La Judith, vilafantenca de 21 anys, i l’Helena, nascuda a Pontós fa 23 anys, tenen els rols ben definits a l’aire. Així, Colinas desenvolupa el paper de fortó, és a dir, qui aporta la força, mentre que Carrasco destaca més per la seva agilitat. No obstant això, les diferents combinacions que realitzen fan que els seus papers, sovint, es vagin alternant.

«El nostre objectiu no és esportiu, bàsicament el que fem són espectacles per a la mainada i demostracions al carrer», explica Carrasco. Tot i això, aquest vessant teatral o circense també té una deriva merament competitiva: els prestigiosos campionats europeus en disciplines aèries, coneguts amb el nom d’European Championship of Air Power Athletics.

Enguany, el campionat tindrà lloc al setembre a Praga, a la República Txeca, i serà la segona presència de les voladores alt-empordaneses a la cita. «El primer any que hi vam participar –l’any passat, a Eslovàquia– vam ser cinquenes, i poder tornar a ser-hi aquest any ens fa estar molt contentes. El nostre objectiu no és el podi, sinó gaudir de l’experiència», detalla Carrasco, qui tampoc deixa de banda, però, l’aspecte merament esportiu: «Ens agradaria pujar d’aquesta cinquena posició, i per aconseguir-ho estem preparant figures que superen molt més el que havíem pensat».

En aquest sentit, la preparació per afrontar el campionat europeu és dura. La Judith i l’Helena entrenen unes 4 hores diàries, i ho fan de manera absolutament autodidacta. «No tenim entrenador, i la nostra tècnica per millorar es basa a mirar vídeos de professionals per Instagram o YouTube, per exemple. Intentem extreure’n idees i, si és possible, n’augmentem la dificultat», explica Carrasco.

Ara bé, els entrenaments no són l’única cosa que les joves empordaneses segueixen a partir del seu propi criteri. De fet, totes dues, sota el nom artístic de Silver and Gold, s’ocupen de gestionar l’evolució del seu projecte ocupant-se de totes les parts necessàries. Així doncs, l’Helena s’encarrega per exemple del tema de vestuari, mentre que la Judith lidera la part promocional o el contacte amb les federacions.

EL CAMÍ A L’EUROPEU. L’accés al campionat d’Europa va tenir en la promoció, precisament, el seu pal de paller. En aquest sentit, els esportistes que desitgen participar-hi han hagut d’enviar un formulari d’inscripció acompanyat d’un vídeo realitzant acrobàcies i figueres a l’aire, audiovisual que ha estat analitzat per un jurat que ha determinat la presència, o no, a l’Europeu.

En el cas de la Judith i l’Helena, ha estat una elecció molt celebrada, tenint en compte que són les úniques representants catalanes i espanyoles que han obtingut el bitllet per a l’esdeveniment. I això, explica la Judith, que tot plegat va sorgir d’una manera improvisada: «Ens vam iniciar en aquest món com un passatemps, però amb la preparació i l’esforç hem anat evolucionant».

La Judith, estudiant de Comunicació Cultural a la Universitat de Girona, dona classes de teles aèries a Figueres, mentre que l’Helena, auxiliar de veterinària, també brinda coneixements de circ a una escola d’arts escèniques de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li