Dues-centes nines dels cinc continents

0
1337

Inauguren ‘Nines del món. Col·leció Ada Manresa i Civil’ al Museu del Joguet, on es podrà visitar fins al 2 de juny


 

Més de dues-centes nines dels cinc continents es poden veure, fins al 2 de juny, a Figueres. Dissabte es va inaugurar l’exposició «Nines del món. Col·lecció Ada Manresa i Civil» a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya. La mostra és una selecció de l’extensa col·lecció de mil nines que el fotoperiodista Kim Manresa (Barcelona, 1961) ha regalat, amb motiu dels seus viatges, a la seva filla Ada Manresa i Civil (Sabadell, 2005), que ara també és una activa col·leccionista.

S’exhibeixen nines del Camerún, Xile, Etiòpia, Galícia, Alaska, Mali, Togo, l’Índia, del desert del Sàhara, la Xina, el Japó o Tanzània, entre un llarguíssim etcètera. Totes fetes de manera artesana, amb materials de la terra: fusta, vidre, seda, paper, cuir, fang, llavors, llana i fins i tot, d’os de foca o pell de ren. Hi ha nines d’antics esclaus dels Estats Units, nines que vesteixen burca del Pakistan i reproduccions de nines d’època romana. També una de les primeres nines d’Ada Manresa i Civil, que li va fer la seva àvia amb un tovalló de paper.

NINES, CULTE I TRADICIONS. L’exposició presenta al públic la presència de les nines des de temps immemorials i que, més enllà de tenir una finalitat lúdica com en l’actualitat, sovint s’han emprat com a objectes de culte i d’aprenentatge, per parlar de religió, fertilitat, esclavitud o tradicions ancestrals. És la tercera vegada que la mostra particular s’obre al públic: la Biblioteca Central de Sant Cugat del Vallès la va acollir, en petit format, entre el desembre del 2016 i el gener del 2017 i l’Espai Cultura de l’Antiga Caixa de Sabadell 1856 entre l’octubre del 2017 i el gener del 2018.

LLIBRE A QUATRE MANS. Pare i filla van publicar junts el llibre Les meves nines de tot el món. Dels viatges de Kim Manresa (Edicions Bororo), en el qual Ada Manresa i Civil explica d’on prové cada nina i també hi aporta contes escrits i dibuixats per ella.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES. Amb motiu de la mostra, s’han organitzat activitats complementàries. El dissabte 13 d’abril es farà una visita guiada, gratuïta i per a tots els públics (12 h). El dissabte 18 de maig es durà a terme un taller familiar de nines artesanes, treuneguits, a càrrec de Maite Santamaria, Mariana Roviras i Marta Civil i Serra (12 h). La història de les nines treuneguits és originària de Guatemala, tot i que avui s’ha estès arreu del món. Tradicionalment, els nens i les nenes d’aquest país fabriquen, amb els seus familiars, ninetes de fusta i cartró. Cada vespre, abans d’anar a dormir, els infants expliquen a les nines les seves preocupacions i les posen a reposar sota el coixí. Diuen que l’endemà, quan es desperten, les cabòries s’esvaeixen.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li