Donar veu als cuidadors de l’Alzheimer

0
379

Un estudi gironí destaca les necessitats dels cuidadors de persones amb malaltia d’Alzheimer, com ara la gestió dels recursos i serveis assistencials


La Fundació Salut Empordà participa en un estudi gironí que ha analitzat les necessitats dels cuidadors de persones amb malaltia d’Alzheimer o altres demències. En aquest estudi hi han format part diferents professionals del Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la Fundació Salut Empordà, de l’Institut d’Assistència Sanitària i de la Universitat de Girona, i ha comptat amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, la Cooperativa Edat 3 de Besalú i la Fundació Pasqual Maragall. Segons aquest estudi, vinculat al Registre de Demències de Girona (ReDeGi), l’equitat en l’accés als serveis públics, l’acompanyament durant tot el procés d’atenció a la malaltia, l’empoderament de les persones cuidadores i el trencament amb l’estigma social de la demència són els quatre grans tipus de necessitats manifestades pels participants en la investigació.

LES NECESSITATS. Aquestes estan relacionades, d’una banda, amb la gestió dels recursos i els serveis assistencials i socials i, d’altra banda, amb la pròpia cura, la gestió de les emocions, l’aprenentatge, les pors i/o la càrrega que representa, en moltes ocasions, fer-se càrrec d’un familiar amb demència durant anys.

Des de la Fundació Salut Empordà destaquen que l’estudi ha estat coordinat pel doctor Oriol Turró, tècnic del ReDeGi, amb el suport de la doctora Maria del Mar Fernández, geriatra del Centre Sociosanitari Bernat Jaume fins al mes de desembre del 2019, i la doctora Pili Monreal, del Departament de Psicologia de la Universitat de Girona. Buscava «que fossin directament les persones implicades atenent els seus familiars a casa qui expliquessin les necessitats, dificultats i allò que més els ajuda o ha ajudat en l’atenció al marit, la mare o l’oncle amb demència en el context de les comarques gironines». El doctor, Oriol Turró, en destaca que «el més freqüent és que les famílies no vulguin desentendre’s del seu familiar. Volen ser elles qui l’atengui al màxim temps possible, però sense deixar-hi la pell». A banda, l’expert detalla les diferències observades segons si la persona viu en un poble, on tothom la coneix i el metge del CAP és el de tota la vida, o en contextos urbans, on sortir al carrer és més dificultós i la desorientació és més fàcil.

LA XIFRA. Segons el Registre de Demències de Girona, només a les comarques gironines hi ha un total de 9.263 casos de demències acumulats des del 2007, que es va crear el registre. Conclouen que la malaltia de l’Alzheimer i les demències degeneratives amb component vascular representen més del 75% del total de casos de demència.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li