Dol per una empordanesa a Mèxic

0
909

Era un personatge molt poc conegut entre els empordanesos. El traspàs sobtat de la historiadora Dolors Pla Brugat a Barcelona, la setmana passada, va ser notícia destacada al país on residia des de feia 50 anys, Mèxic. Nascuda a Vila-sacra el 1954, amb només deu anys va marxar-hi amb els seus pares. Pràcticament ja no se’n va moure més. Allà va desenvolupar la seva intensa vida professional que la portar a especialitzar-se en l’exili espanyol en aquell país centre-americà.
La família de Pla regentava una botiga al seu poble natal. Ella era la més petita de tres germans. Una part de la família vivia exiliada a Mèxic i un bon dia del 1964 tots plegats van decidir reunir-se de nou. El seu germà gran, Enric Pla, va tornar a mitjans dels anys 80 a Catalunya i regentava un conegut restaurant a Vilanova de la Muga. Tant l’altre germà, Miquel, com la Dolors, van quedar-se al país, tot i que de tant en tant tornaven a l’Empordà. Aquest estiu havien decidit fer una nova trobada dels tres germans, però una desafortunada caiguda va provocar la mort de la historiadora tot just arribada a Barcelona. La notícia va commocionar el món cultural mexicà i les seves cendres han tornat al país que la van acollir durant mig segle.

LA TRAJECTÒRIA. Dolors Pla es va doctorar en història a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Mèxic. Formà part del Sistema Nacional d’Investigacions de Mèxic, on va analitzar i estudiar l’exili republicà espanyol i la metodologia i les tècniques de la història oral, segons assenyala la seva biografia oficial. A més a més fou investigadora de la Direcció d’Estudis Històrics de l’Institut Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic. Aquí va coordinar el Seminari “Immigrantes en la historia de México” i el projecte d’història oral “Refugiados españoles en México” i va investigar per l’exposició “El exilio español en la Ciudad de México” juntament amb l’etnòleg Sergio Raúl Arroyo, una mostra que es va inaugurar dues setmanes abans de la seva mort.
Pla va publicar molts articles i va col·laborar en diversos llibres. Les seves obres més destacades foren els llibres Los Niños de Morelia. Un estudio sobre los primeros refugiados españoles en México, Els exiliats catalans, Un estudio de la emigración republicana española en México, Ya aquí terminó todo. Testimonios de la guerra civil española i El aroma del recuerdo. Narraciones de españoles republicanos refugiados en México.
En la inauguració de l’exposició “El exilio español en la Ciudad de México”, que va ser la seva darrera intervenció pública, Dolors Pla va manifestar que “la història dels exiliats espanyols de la Guerra Civil és la història d’un col·lectiu i no només d’una suma d’individus. Fou una història conjunta a partir de la qual molta gent es va vincular de diferents maneres amb Mèxic”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li