Doctor Roch, trenta anys de SchubertĂ­ada

0
1094

El festival musical empordanès commemora l’efemèride amb un concert a Vilabertran dedicat al seu creador


Diumenge al vespre es va viure una vetllada musical d’aquelles que fan història a la canònica de Santa Maria de Vilabertran. La Schubertíada, el selecte festival musical empordanès, arribava al trentè aniversari i s’homenatjava al seu fundador, el doctor Jordi Roch, que amb els seus 91 anys encara continua engrescant tot l’equip organitzatiu per a la celebració de cada edició. Per fer l’homenatge es va oferir un concert de nivell: la soprano Julie Fuchs, el baríton Matthias Goerne i una estrena del mestre Antoni Ros Marbà, dedicada a Roch, que va interpretar el Quartet Atenea.
L’acte va aplegar un nombrós públic on destacaven, sobretot, els habituals del festival, que volien compartir la vetllada amb el seu fundador i felicitar-se tots plegats per l’efemèride. Els organitzadors van haver de situar més seients de l’habitual per poder acollir tots els assistents. La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, entre altres representants institucionals, també va ser present al concert.

En el capítol de parlaments, el director del festival, Víctor Medem, va reconèixer la feina del doctor Roch, l’expansió que ha tingut la Schubertíada cap a altres zones de l’Estat espanyol, a partir de l’experiència empordanesa, i la cohesió que té tot l’equip organitzatiu. Per la seva banda, l’homenatjat va reiterar que l’èxit assolit era fruit de la feina d’aquest equip i de l’esforç de tothom per assolir l’excel·lència. Va recordar la feina formativa que té el festival, en paral·lel a la programació dels concerts, i la importància que té el turisme cultural per al desenvolupament del país, essent aquest esdeveniment una baula més en aquest sentit.

LES SHUBERTÍADES. L’origen de les Scubertíades es troba en vida del músic i compositor Franz Schubert, quan un grup d’amics, artistes, poetes i melòmans es reunien a Viena per conèixer i gaudir de les seves obres i les d’altres compositors del moment. Organitzaven també excursions pels boscos i compartien llargues sessions de lectura. Després de la mort de Schubert als 31 anys, es va conservar el costum, però amb el pas dels anys només es celebraven per commemorar el dia del naixement o de la mort de l’artista. No va ser fins als anys 70 del segle xx que es varen reiniciar aquestes trobades d’una manera més activa i a partir d’aquí la iniciativa es va anar estenent per diversos països fins a arribar a l’Estat espanyol de la mà de les Joventuts Musicals de Figueres.

L’any 1993 aquesta entitat va decidir organitzar per primer cop a l’Estat una Schubertíada, en el marc del Festival Internacional de Música, que en aquells moments se celebrava a Vilabertran. A partir d’aleshores, i des de fa ja 30 anys, es programen un conjunt de concerts on destaquen els recitals de lied, gènere del qual Schubert n’és el mestre, els de música de cambra i els recitals de piano. També es programen obres d’altres compositors, especialment dels seus contemporanis.

La Schubertíada és l’esdeveniment d’aquest gènere més especialitzat de tot el sud d’Europa. Combina la presència de figures de primer nivell internacional i d’artistes d’àmbit nacional reconeguts. A més, també dona la possibilitat a joves músics de poder participar en una trobada que els dona projecció internacional. La Schubertíada empordanesa pretén rememorar l’atmosfera que es devia crear en aquelles primeres reunions d’amics al voltant d’un conjunt de concerts, en aquest cas en la intimitat de l’església romànica de Santa Maria de Vilabertran, tot i que en els darrers anys s’ha ampliat a la basílica de Castelló d’Empúries i a l’espai Vilajuïga.

EL DOCTOR ROCH. El nom de la Schubertíada va unit, sense cap mena de dubte, al del seu promotor, el doctor Jordi Roch i Bosch. Nascut a Barcelona el 1931, la seva biografia el defineix com a metge i com a gestor musical, i va compaginar totes dues activitats al llarg de molts anys de la seva vida. La seva biografia és extensíssima. En destacarem només alguns aspectes.

De 1957 a 1963 fou president de les Joventuts Musicals de Barcelona i des del 1963 fins al 2017 ho va ser de les Juventuts Musicals d’Espanya. Durant deu anys va presidir la Federació Internacional de Joventuts Musicals, de la qual és president d’honor des del 1992. També fou vicepresident del Consell Assessor de la Música del Ministeri de Cultura d’Espanya, entitat de la qual fou membre fundador.

De 1993 a 1997 va presidir el Consell Internacional de la Música de la UNESCO, i de 1996 a 2000 en fou el representant d’Espanya. És el president de l’Associació Franz Schubert Barcelona des de 1997. Entre moltes iniciatives, ha estat el promotor o fundador de nombrosos festivals i entitats musicals que han canviat el mapa cultural català i espanyol. I entre ells, els festivals de Cadaqués, de Música de l’Empordà i la Schubertíada. Rebé el títol d’oficial de les Arts i les Lletres del Govern francès i és membre de la Real Acadèmia de Belles Arts de Santa Isabel d’Hongria. L’any 2013 rebé la Creu de Sant Jordi i el passat mes de juny, el Premi Empordà, concedit pel Consell Comarcal.

Finalment, cal destacar el seu compromís amb els valors nacionals de Catalunya i amb la llengua catalana a través de la promoció de nombroses publicacions al voltant de les activitats amb caràcter divulgatiu i editorial, i de l’impuls d’un amplíssim catàleg de traduccions de poesia europea al català.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li