Divuit trasllats deixaran la plantilla de la Policia Nacional amb un dèficit del 32%

0
865

Les tres comissaries de la Policia Nacional de l’Alt Empordà perdran divuit agents a finals de mes, i la plantilla de la comarca es quedarà amb només el 68% del personal que hauria de tenir (és a dir, amb un dèficit del 32%). Això serà així quan es facin efectius els trasllats concedits en el darrer concurs general de mèrits, un procés administratiu habitual dins del cos que, dos cops l’any, permet als policies demanar un nou destí. En aquesta ocasió, segons les dades facilitades pel comitè regional de la Confederació Espanyola de Policia (CEP), Catalunya perdrà 260 agents, 32 dels quals treballen a les comarques gironines i divuit, a l’Alt Empordà. Segons fonts del sindicat, aquest nombre pot semblar insignificant, però “pot voler dir fer un servei en unes condicions o en unes altres, i més tenint en compte que ja hi havia dèficit…”.
La comissaria més afectada serà la de la Jonquera, que paradoxalment és una de les dues més importants de la demarcació (l’altra és la de Girona), perquè hi ha molta entrada i sortida d’estrangers i s’hi munten controls aleatoris. La plantilla jonquerenca és de 110 efectius, però actualment només n’hi ha 81 i, a partir del 31 de gener, en marxaran 14 més, de manera que el dèficit pujarà al 39% (només quedaran ocupades el 61% de les places). L’alcalde, Jordi Cabezas, recorda que al seu municipi la Policia Nacional hi treballa bàsicament en dos àmbits: els controls fronterers de terrorisme i immigració; i la col·laboració amb la Policia Local en tasques de seguretat ciutadana (controlant, per exemple, la venda ambulant als Límits o la prostitució a les carreteres). Tenint això en compte, Cabezas admet que 80 agents per un poble com la Jonquera ja és molt, però diu que “com més n’hi hagi, millor, perquè podran col·laborar més en temes de seguretat ciutadana”. En aquest sentit, està a l’espera de veure com es plasma la reducció de plantilla.
Pel que fa a Portbou, la dotació és de 35 persones, actualment n’hi ha 28 (el 80%), i el 31 de gener en marxaran quatre, la qual cosa farà pujar el dèficit fins al 31%. L’alcalde, Antoni Vega, també admet que “a nivell de poble, que hi hagi quatre policies nacionals menys no ens afecta molt directament”, però afegeix que “sí que ens pot preocupar des del punt de vista que si ens anem quedant sense efectius al final no tindrem cap força armada al municipi”. A Figueres, en canvi, la plantilla és de 26 agents, el dèficit és de només el 2% i no marxarà ningú.
Aquest no serà el primer cop que les comissaries altempordaneses perden gent; i és que els agents prefereixen tornar a les seves terres natals, bàsicament perquè aquí es parla català i, a més, no cobren el plus de territorialitat (que actualment va dels 180 euros en comunitats com Madrid fins als 600 en altres com el País Basc). Tot i així, abans es cobrien les vacants amb les noves promocions que sortien de l’acadèmia, a qui obligaven a venir. Enguany, però, serà molt més complicat, ja que si habitualment s’hi formaven uns 5.000 agents anuals, aquest 2011 les retallades pressupostàries del govern estatal han reduït les places a 300. I d’aquests, a Catalunya només n’hi vindran 10 o 15. En aquest sentit, el sindicat critica que normalment ja suporten un dèficit d’entre un 10 i un 12%, però a les plantilles d’aquí supera el 31%, “i això és molt greu”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li